banner-image

Prijavite se za obuke IPARD, osiguranje u poljoprivredi, ljudski resursi

IPARD – 19. oktobra 

Obuka o IPARD-u biće održana 19. oktobra, a o osiguranju 26. oktobra. Obe počinju u 18 časova, a organizuju se u okviru programa Razvoj finansijskih sistema u ruralnim oblastima u Srbiji – SRFP. Program sprovodi Nemačka razvojna banka KfW, zajedno sa partnerom, švajcarskom kompanijom BFC Consulting.

Partner ovih organizacija, agencija Smart IPARD iz Novog Sada predstaviće tokom onlajn predavanja mogućnosti finansiranja investicija i unapređenja biznisa u oblasti poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda, sa osvrtom na ulaganja u ruralni turizam.

IPARD program vredan je 175 miliona evra, a pored registrovanih poljoprivrednih gazdinstava podršku iz ovog fonda mogu da dobiju i mlekare, klanice, prerađivači voća, povrća, jaja i grožđa. Podrška za preduzetnike, mala i srednja preduzeća koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda iznosi od 10.000 evra do dva miliona evra.

Za investicije u ruralnom turizmu po projektu se može dobiti podrška od 5.000 evra do 300.000 evra, a taj javni poziv otvoren je do kraja oktobra ove godine. Očekuje se da Uprava za agrarna plaćanja uskoro raspiše i javni poziv za nabavku novog traktora, a potom i za nabavku mehanizacije i opreme i izgradnju poljoprivrdnih objekata, to jest podizanje i opremanje voćnjaka, plastenika, hladnjača, skladišnih kapaciteta, farmi… Za takve projekte poljoprivrednici mogu da računaju na podršku koja iznosi do milion evra.

S obzirom na to da je na prethodnim IPARD javnim pozivima najmanje zahteva za odobravanje IPARD projekata stiglo sa područja zapadne Srbije, organizatori upućuju poziv poljoprivrednicima i predstavnicima agrobiznisa iz ovog dela zemlje da se prijave za besplatne obuke. To je prilika da, zajedno sa ekspertima agencije Smart IPARD, prođu kroz pravila i procedure i dobiju sve informacije o IPARD programu koji najvećim delom finansira Evropska unija.

Ljudski resursi i oporezivanje zarada – 20. oktobra

U okviru SRFP programa Eduka plus organizuje onlajn obuku “Upravljanje ljudskim resursima. Propisi i oporezivanje zarada”.

Ljudski resursi predstavljaju najvažniju poslovnu kariku u efektivnom upravljanju i procesima na savremenom tržištu rada i obuhvataju širok spektar poslova od profilisanja kandidata za zapošljavanje do treninga i razvoja zaposlenih. Polaznici obuke dobiće znanja i iz ove oblasti i iz organizacione strategije. Takođe, biće obrađene i teme angažovanja osoblja i izgradnje tima, upravljanja radnim vremenom, a biće reči i o propisima o zapošljavanju u Srbiji i oporezivanju zarada.

Osiguranje u poljoprivredi – 26. oktobra

Iako je primetan blagi rast interesovanja poljoprivrednika za osiguranje i dalje je procenat osiguranih gazdinstava nizak. Osigurano je najviše 12 odsto od ukupnih oko 3,4 miliona hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta, ali pritom valja imati u vidu činjenicu da mahom te oranice obrađuju velike firme, a da se tek oko pet odsto gazdinstava opredelilo za ovu vrstu zaštite svoje proizvodnje.

Pomenimo, moguće je osigurati ratarske kulture, voće, povrće, čokote vinove loze, sadni materijal, a osnovni rizici obuhvaćeni osiguranjem su grad, požar, udar groma, kao i oluja i poplava. Uz njih, postoje i posebni rizici, u koje spadaju izmrzavanje, gubitak količine i kvaliteta…

Tokom besplatnog predavanja koje će održati stručnjak Smart IPARD-a u ovoj oblasti Aljoša Uzelac prisutni će dobiti sve neophodne informacije o tome kako u Srbiji funkcioniše osiguranje životinja, useva i plodova, kakva je procedura prilikom procene štete, kakve poljoprivrednik ima koristi i koji su rizici, koliko ga sve to košta, odnosno kako da na osiguranje gleda kao na investiciju a ne kao na trošak.

Za obuku o IPARD-u 19. oktobra, obuku o upravljanju ljudskim resursima 20. oktobra i osiguranju 26. oktobra, možete se prijaviti preko sledećeg linka:

https://forms.gle/tipGQDTZLaPe2qxF7