banner-image

Nova epizoda podkasta Agrosmart: Koliko su ratari ubrali roda i para

Stiže kraj poljoprivredne sezone, vreme je da se podvuče crta – koliko je ona bila uspešna. Dok industrijske grane beleže pad proizvodnje i prihoda, izgleda da se poljoprivreda dobro drži. Kako je pandemija uticala na poljoprivredu, ima li gubitka, govori agrarni analitičar Žarko Galetin, dok predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić ukazuje i na to da proizvodna godina nije protekla bez priličnih problema za ratare. 

Čućete i stiže li u škole organska hrana i na koji način. Kako organska proizvodnja na Čeneju doživljava rast, dok ukupno gledajući područje Srbije stagnira – površine pod organskim usevima u našoj zemlji i dalje se vrte oko 0,4-0,5 odsto ukupnih obradivih površina. O tome govore proizvođači Nada Letić, Dragan Aćimović, Sanja Кuzmanović, te Zoltan i Tanja Idei. 

Novosadska IT kompanija Inosens upravo realizuje projekat koji će omogućiti da se upotrebom savremenih tehnologija naprave najpovoljniji, personalizovani paketi osiguranja za poljoprivrednike. Osim novosadskih stručnjaka u njemu učestvuju i partneri iz Grčke, Španije, Nemačke i Belgije. O projektu BEACON čućete od Maje Budimir, predstavnice Inosensa.

Čujte o ovome, kliknite na link: https://agrosmart.sounder.fm/episode/003

Agrosmart podkast pripremila je Aleksandra Živković Bučko.