banner-image

Argentina prva u svetu odobrila GMO pšenicu

Argentina je zvanično postala prva država na svetu koja je odobrila gajenje i upotrebu genetski modifikovane (GMO) pšenice otporne na sušu.
U odluci Ministarstva poljoprivrede, objavljenoj u službenom listu zemlje, navodi se međutim da seme neće biti u prodaji pre nego što Brazil, glavni kupac argentinske pšenice, ne odobri uvoz tog proizvoda, prenosi Tanjug Rojtersovu vest.
– Transgenetska pšenica HB4 koju su razvili Bioceres i francuski Florimond Depre otporna je na sušu i herbicid glufosinat natrijum – navodi se u službenom listu.
Nijedna zemlja još nije odobrila uvoz GMO pšenice, što argentinskim farmerima ne daje baš mnogo razloga za setvu te nove sorte, ocenjuje britanska agencija.
Organizacije za zaštitu životne sredine upozorile su da se još uvek ne zna dovoljno o GMO usevima, tretiranim sredstvima za unišavanje korova poput natrijum-glufosinata, i o tome da li su bezbedni za ljudsku upotrebu.
Prošle godine je 45% od 11,3 miliona tona pšenice koju je izvezla Argentina otišlo u susedni Brazil, koji se nije za sada izjasnio o potencijalnom odobavanju kupovine sorte HB4.
– Čak da Brazil da ‘zeleno svetlo’, to neće navesti kompaniju Bioceres da odmah komercijalno lansira novu tehnologiju pre nego što dobije odobrenje sa drugih tržišta – rekao je glavni izvršni direktor Federiko Tručo za Rojters.