banner-image

Hologram štiti autentičnost ariljske maline

Svetsko tržište nedavno je uzdrmala velika afera. Čileanci, najveći izvoznici maline, uhvaćeni su u prepakivanju kineske maline. I poverenje kupaca je poljuljano. Istovremeno, u ariljskom kraju uvode dodatnu zaštitu i potvrdu porekla svog voća – hologram.

Laser najpouzdanije i najbrže klasifikuje malinu. Pored najviših standarda bezbednosti prerade, u Mirosaljcima kod Arilja jedna hladnjača je otišla korak dalje. Uz hologramske nalepnice iz kovnice u Topčideru, štite poreklo voća.

Direktor hladnjače „Drenovac“ Aleksandar Obradović kaže da se u poslednje vreme dešavaju malverzacije u vezi sa trgovinom i preprodajom maline. Naglašava da se hologramom garantuje kupcima na inostranom tržištu da je roba isključivo srpskog porekla, sorte vilamet i miker, i da ne postoji mogućnost nekog reeksporta iz drugih zemalja.

„Mislimo da će u budućnosti kupci to videti kao jednu prednost, a svakako za nas je ovo dodatna vrednost na proizvod“, uveren je Nemanja Bojičić iz Službe kvaliteta hladnjače.

U zemljoradničkoj zadruzi „Naši voćari“ uz hologramsku zaštitu očekuju i veću zaradu, i to ne izvozom sirovog voća već gotovih proizvoda. Tako će i Srbija ostvariti veći profit od izvoza malina, koji je sada dve stotine miliona evra godišnje.

„Treba napraviti jednu stratešku kombinaciju gde će se planski i strateški uraditi sistemsko rešenje za proizvodnju, distribuciju i preradu maline, može se govoriti o preko pola milijarde evra na godišnjem nivou“, napominje direktor zadruge „Naši voćari“, Božo Joković.

Kupcima je sve važnije odakle potiče proizvod koji kupuju, a posebno kada se pojave afere poput nedavne u Čileu, koja je poljuljala poverenje potrošača širom sveta.

„To što je se se desilo u Čileu sa prepakivanjem kineske maline vrlo negativno će se odraziti na njihovu proizvodnju, ne samo maline nego i drugog voća. Znamo da su oni u prošlosti i dan-danas jako mnogo radili na stvaranju pozitivne kampanje i da su postali najpoznatiji, najveći svetski izvoznik voća“, ukazuje stručnjak za jagodičasto voće, dr Aleksandar Leposavić.

Dobra strana u toj priči je da se sada otvara više prostora za srpsku malinu, mada je malinarima i epidemija koronavirusa išla naruku jer je porasla tražnja za tim voćem i na domaćem i na stranom tržištu.

Zaštita geografskog porekla, upotpunjena i hologramskom nalepnicom, neminovnost je, kažu stručnjaci, zbog opstanka na tržištu. Zbog raznih malverzacija kupci, uz kvalitet, žele da znaju i poreklo robe.

Izvor:RTS