banner-image

Druga dekada oktobra najoptimalnija za setvu pšenice

U toku je optimalan agrotehnički rok za setvu pšenice kojom bi, kako se očekuje, trebalo da bude posejano između 550 i 600 hiljada hektara. U Vojvodini ta ozima strnina gaji se na površini nešto većoj od 300 hiljada hektara. U ataru Turije površine 5.500 hektara, očekuje se da pšenice bude zasejana na oko 30 odsto obradivih površina. Kakvo je interesovanje za setvu hlebnog zrna i da li poljoprivrednici upotrebljavaju deklarisano seme u proizvodnji?

Poljoprivrednici u Turiji počeli su setvu pšenice i kako navode tu biljnu vrstu gaje najviše zbog plodoreda , vodeći pri tome računa da u tehnologiji proizvodnje primenjuju sve neophodne agrotehničke mere, uz obavezno poštovanje optimalnih agrorokova za setvu hlebnog zrna.

Slavko Jojkić iz ovog mesta će, kako prenosi RTV, posejati trideset jutara pšenice, koristi deklarisano seme uglavnom strano ali i o domaće.

Miroslav Medurić , iz istog mesta, ove jeseni posejaće 6 jutara pšenice. Koristi., kaže, deklarisano seme.

Poljoprivrednici iz Turije kažu da država treba da subvencioniše upotrebu deklarisanog semena .

A uz upotrebu deklarisanog semena jedan od osnovnih činilaca uspešne proizvodnje pšenice u vezi je i sa poštovanjem optimalnih setvenih agrorokova, kaže agronom Goran Drobnjak.

Pšenicu bi trebalo posejati do kraja oktobra, to je optimalan agrotehnički rok , a poslednjih godina se pokazalo da najbolje rezultate daje setva u drugoj dekadi oktobra, kaže Drobnjak.

Inače, prošle agronomske godine pšenicom je bilo posejano više od 589.000 hektara, a ostvaren je prinos od oko 5 tona po hektaru i ukupna proizvodnja od oko 2,97 miliona tona hlebnog zrna.