banner-image

I pored jednostavne procedure mala zainteresovanost gazdinstava da prijave sezonce

NALED je objavio publikaciju o efektima reforme sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi koja se primenjuje od 2019.godine.

Od januara 2019. godine primenjuje se Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi koji je, kako se navodi, značajno olakšao nečin prijave sezonskih radnika. Zahvaljujući ovom Zakonu radnici se mogu prijavljivati elektronski, svakog dana, dok se obračun doprinosa vrši automatski i to samo za one dane kada je radnik bio angažovan.

Analizom strukture sezonskih radnika u pljoprivredi utvrđeno je da čak 60 odsto više godina obavlja te poslove, a više od 50 odsto su stariji od 46 godina. U čak 43 odsto slučajeva na sezonskim poslovima je angažovano više članova iste porodice. Polovina sezonskih radnika nalazi se na evidenciji NSZ u proseku oko četiri godine.

Prošle godine formalno je angažovano oko 30.000 sezonskih radnika, što je 8,5 puta više nego u periodu pre toga. Pokazalo se da poslodavci koji sezonske radnike angažuju na kraći period (15-21 dan) prijavljuju ih elektronski, dok one koji se angažuju na duži rok (do 95 dana) upošljavaju putem ugovora o PP poslovima.

Iz NALEDA ukazuju da je veoma mali broj poljoprivrednih gazdinstava legalno angažovao sezonske radnike i to je nešto što se u narednom periodu mora promeniti.

Evidentana je i nedovoljna zainteresovanost samih sezonskih radnika za prijavu, posebno onih koji su na evidenciji NSZ jer se boje da će izgubiti neka prava koja imaju zahvaljujući tom statusu.

S.K.