banner-image

Za razvoj vinarstva tri puta više para iz budžeta, prioritet očuvanje starih sorti

Konferencija „Okusi razliku, okusi prokupac!“ održana je u okviru manifestacije obeležavanja Dana prokupca.

Okupila je regionalne, domaće i svetske vinske eksperte, predstavnike vinske industrije i sve ljubitelje vina kako bi promovisali vina od najvažnije autohtone sorte u Srbiji. Cilj događaja je razmena znanja i iskustava o vinogradarskim, tehnološkim, ali i tržišnim potencijalima prokupca i drugih lokalnih sorti vinove loze, kao i promocija razvoju vinske industrije u Srbiji i povećanje njene međunarodne prepoznatljivosti.

– Srpsko vino kao brend je u razvoju i puno je posla pred nama kako bismo dobili zasluženu prepoznatljivost u svetu. Upravo zbog toga smo izradili i Strategiju za razvoj vinogradarstva i vinarstva koja će nam biti temelj i putokaz u budućem periodu. Potvrda naše odlučnosti je i činjenica da smo samo u ovoj godini izdvojili tri puta više novca nego prošle godine za razvoj tog sektora. Sve ovo je važno, ne samo za proizvođače vina, već i za celokupnu prehrambenu industriju, ruralni turizam i mnoge druge grane”, rekao je Branislav Nedimović, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prokupac se kao vinska sorta zaista vratio na domaću vinsku scenu, što je važno za izgradnju identiteta vinske Srbije. Do pre 5 godina, postojalo je 10 vinarija koje su proizvodile Prokupac, danas ih je 50! Zato je, kako je istakao Igor Luković, organizator i osnivač manifestacije. ova manifestacija naveæća i najambicioznija do sada.

Preko 50 vinarija iz Srbije ove godine učestvuje na manifestaciji Međunarodni dan prokupca, koji se obeležava nizom aktivnosti od 10. do 18. oktobra, uključujući promocije prokupca u trgovinskim i ugostiteljskim objektima širom Srbije. Događaj počinje Karavanom prokupca, zahvaljujući kom je  festival prokupca prvi put pored Beograda stigao i u Aleksandrovac i Kragujevac.

Manifestaciju Dana prokupca podržao je USAID kroz Projekat za konkurentnu privredu.