banner-image

Stočarstvo u EU i dalje velik izvor gasova sa efektom staklene bašte

EU je uradila ekspertsku studiju o stanju stočarstva na svojoj teritoriji. U studiji se navodi da stočarstvo igra ključnu ulogu u poljoprivredi, ekonomiji i ruralnom razvoju. Prema podacima iz 2017. godine vrednost stočarske proizvodnje u EU iznosila je  170 miliona evra, a čak 58 odsto farmera držalo je životinje. Oko četiri miliona ljudi zaposleno je u ovom sektoru.

Iste godine proizvedeno je 47 miliona tona mesa, najviše svinjskog (50 odsto), živinskog  31 odsto, goveđeg 17 odsto, a ovčijeg i kozijeg dva odsto.

Stanovnici EU trenutno 50 odsto svojih potreba za proteinima zadovoljavaju konzumacijom mesa. Prema statističkim podacima u 2020. godini svaki Evropljanin pojeo je 69,5 kilograma mesa i popio 236 litara mleka. Najveći je utrošak svinjetine po stanovniku – 31.3 kilograma godišnje, piletine 25,6, govedine  10, 8, a kozijeg mesa 1,8 kilograma po stanovniku.

Uticaj stočarstva na klimu je nešto o čemu se sve više govori. U EU stočastvo ocenjuju kao proizvodnju koja ima i negativan i pozitivan uticaj na stanje životne sredine. Procenjuje se da je poljoprivreda u EU „kriva“ za 10 odsto ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte. Industrija emituje 38, a transport 21 odsto ovih gasova.

Skoro polovina emisija štetnih gasova u poljoprivredi poreklom je iz stočarske proizvodnje.

Zahvaljujući brojnim inicijativama EU da se smanji karbonski otisak poljoprivrede, emisije štetnih gasova u atmosferu smanjene su za 24 odsto u periodu između 1990 i 2013. godine. Iako je postignut napredak to nije dovoljno i ima još mnoogo mitigacionih postupaka u stočarstvu kojima bi mogla da se smanji emisija štetnih gasova u atmosferu.

Jedan od njih je promena načina ishrane većom upotrebom leguminoza. Bolje upravljanje stajnjakom je takođe jedan od načina očuvanja životne sredine. Važno je i uvođenje precizne tehnologije u procese ishrane i lečenja životinja kako bi se ovi postupci što više optimalizovali.

Inovacije se pominju kao ključan faktor u postizanju ekološki održive stočarske prizvodnje. Cilj je da se proizvodnja učini agroekološkom uz obavezno poštovanje principa cirkularne ekonomije.

S.K.