banner-image

Počela setva pšenice, kiša ratarima kvari posao

U Srbiji je počela jesenja setva žita, a u planu je da se zaseje oko 600.000 hektara, što je za oko 30.000 hektara više nego prošle godine, kaže Vukosav Saković iz Udruženja Žita Srbije.

Optimalan rok za setvu je počeo 5. oktobra, i traje do 25. oktobra, rekao je Saković za Tanjug i naveo da u praksi setva žita traje ceo oktobar i novembar u zavisnosti od vremenskih prilika.

Napomenuo je da ove godine vremenske prilike ne idu na ruku setvi zbog kiše.

Za sada je, kaže, pšenica zasejana na 10 odsto planiranih površina.

Saković je rekao da su proizvođači ove godine pokazali veće interesovanje, pa je moguće da se zaseje možda nešto više od 600.000 hektara u zavisnosti od vremenskih prilika.

Upitan kolika je potražnja za pšenicom na tržištu, s ozbirom na pandemiju korona virusa, Saković navodi da je regionalno tržiste dosta „mirno“ i da niko ne pravi zalihe, ali da je situacija drugačija na velikim svetskim tržištima.

„Velika svetska tržista, poput Kine, Egipta i Bliskog Istoka prave zalihe, kupuju više nego u istom periodu prošle godine. Ne zna se kakva će situacija biti u vezi sa pandemijom korona virisa. Problemi su i sa trasnportom, pa žele da se obezbede na vreme“, kaže Saković.