banner-image

Popis stanovništva se odlaže za oktobar 2021, poljoprivrede za 2022. godinu

Bazirajući se na rezultatima sveobuhvatne analize i procene rizika, Republički zavod za statistiku doneo je odluku da zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, koja može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, njegovo sprovođenje odloži za šest meseci, odnosno za oktobar 2021. godine.

Republički zavod za statistiku je bez obzira na nepovoljnu epidemiološku situaciju uspeo, prvenstveno zahvaljujući dobroj organizaciji rada u vanrednim okolnostima i svesrdnom zalaganju zaposlenih, da realizuje sve do sada planirane aktivnosti na pripremama Popisa 2021, čija je terenska realizacija, u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, predviđena za april 2021. godine.

Odluka o odlaganju Popisa 2021. nije lako doneta i zasniva se na više faktora, pri čemu je najvažniji – potreba da se osigura bezbednost građana i direktnih učesnika u popisu – zajedno sa potrebom za realizacijom sveobuhvatnog popisa koji će pružiti ažurne, kvalitetne i pouzdane podatke.

Tokom donošenja odluke o odlaganju popisa razmatrane su i informacije o planovima drugih zemalja koje primenjuju isti metod popisivanja. Sve države koje sprovode tradicionalni popis (metodom intervjua) suočavaju se sa izazovima koje se tiču ključnih aktivnosti kao što su selekcija, obuka kandidata, logistika i terensko prikupljanje podataka. Stav Evrostata je da pandemija koronavirusa ima direktan uticaj na proizvodnju evropskih statistika i da je sve jasnije da se mnoge države suočavaju sa značajnim poteškoćama u sprovođenju popisa.

Škotska i Irska koje su planirale da sprovedu popis u aprilu 2021, zvanično su ga odložile za april 2022. Ostale evropske države razmatraju različite scenarije, prilagođavaju planove i razvijaju dodatne strategije za sprovođenje popisa.

Odlaganje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. neminovno nameće potrebu da se Popis poljoprivrede, koji je bio planiran za oktobar 2021, odloži za 2022. godinu.