banner-image

Najveći izvoznik soje na svetu želi da uvozi soju

Samo četiri zemlje su zaista bitne u svetu izvoznika soje, Brazil, Sjedinjene Države, Argentina i Paragvaj, piše Forbs.

Brazil izvozi gotovo 54 odsto ​​sve soje izvezene iz te četiri zemlje. Ova zemlja vodeći je svetski proizvođač i izvoznik soje, ali sve veća domaća upotreba i rekordna prodaja u Kinu iscrpele su zalihe. Vlada je najavila suspenziju uvoznih carina u pokušaju da podstakne uvoz i stabilizuje tržište. Forbs ocenjuje da su ovo zaista velike vesti u svetu žitarica, a možda će uskoro biti velike vesti za sve na planeti ako cena soje van Brazila bude pratila cenu domaće brazilske soje – USDA tvrdi da je sada rekordno visok nivo cena.

Veliki deo problema je nanesen sam od sebe: privatni analitičari procenjuju da je Brazil prodao previše soje za izvoz, a ta zemlja ima stroga pravila kako u pogledu izvora, tako i vrste soje koju će dozvoliti za uvoz.

Pre ukidanja uvoznih dažbina, jedine zemlje iz kojih je Brazil mogao uvoziti soju bez carine bile su ostale članice regionalnog trgovinskog sporazuma Mercosur. Sjedinjene Države su druga po veličini zemlja izvoznica soje i jedini najveći izvoznik soje izvan pakta Mercosur, što znači da bi ukidanje uvoznih dažbina trebalo da omogući uvoz iz SAD-a, ali Brazil ne može da uvozi veći deo genetski modifikovane soje, što znači da ne može kupovinom na američkom tržištu da zadovolji domaće potrebe. Sada se Brazil našao u stisci kada je reč o tržištima s kojih može da uvozi ovu uljaricu.

To stvara veći nedostatak soje u Brazilu nego što bi se moglo očekivati s obzirom na to da su globalne zalihe iznad njihovog desetogodišnjeg proseka, a svetska proizvodnja sojinog zrna bi trebalo da bude rekordno visoka ove godine. Ali čak i uz visok nivo proizvodnje, globalna potrošnja nadmašuje ponudu. Očekuje se da će globalne zalihe soje pasti u vegetacionoj sezoni 2020/21.

Kina je igrala veliku ulogu u ovoj zagonetci, a njeni dalji koraci verovatno će odrediti globalnu cenu soje u doglednoj budućnosti. Većina brazilskog izvoza soje je izvoz na kinesko tržište. Sad kad je Brazil, u stvari, preterao sa svojim kapacitetima, Kina se za preostale potrebe za uvozom mora obratiti Sjedinjenim Državama, Argentini i Paragvaju. Kako piše Forbs, u ovoj bizarnoj poljoprivrednoj ironiji, Kina će se takmičiti sa svojim glavnim dobavljačem soje za – soju. Ovo je neobičan preokret događaja koji će direktno doneti korist američkim poljoprivrednicima.

Procenjuje se da će Kina će ove godine biti prinuđena da uveze rekordnih 100 miliona metričkih tona soje. Trenutno kupuje više nego inače u ovom periodu, pa nije ni čudo što su se cene soje u Sjedinjenim Državama od avgusta povećale za preko 20 odsto, navodi Forbs.