banner-image

Skupština slobodne Srbije: Vučić razorio poljoprivredu

Skupština slobodne Srbije smatra da najavljeno formiranje ministarstva za brigu o selu predstavlja – vrhunac licemerja Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, s obzirom na činjenicu da su oni poslednjih osam i po godina sistematski radili na uništenju poljoprivrednika u Srbiji.

Podsećamo da je Vučićeva vlast ukinula poljoprivrednicima regres za gorivo, da su uredbom, preko noći, subvencije u biljnoj proizvodnji obesmišljene, odnosno smanjene sa 12.000 na 4.000 dinara po hektaru, a dramatično je redukovan i broj subvencionisanih hektara (sa maksimalno 100 na maksimalno 20 hektara).

Osim toga, vlast je državnim poljoprivrednim zemljištem raspolagala kao da je to njihova prćija, favorizujući svoje „igrače“, potpuno ignorišući da to zemljište pripada svim građanima Srbije, podseća u saopštenju Skupština slobodne Srbije.

Najbolji dokaz za tu tvrdnju je tzv. Tenisov zakon, odnosno izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se 30 odsto zemljišta na teritorijama lokalnih samouprava dodeljuje takozvanim investitorima, a u pitanju su hiljade i hiljade hektara koje su obrađivali domaći poljopivrednici.

Promenama i izmenama Zakona o prodaji poljoprivrednog zemljišta omogućeno je stranim investitorima da kupuju poljopivredno zemljište, što predstavlja još jedan snažan udar na naše seljake.

Skupština slobodne Srbije ukazuje da su za domaće poljoprivrednike poslednjih osam godina organizovane licitacije van agro-rokova, u kasno proleće, u aprilu, sa očitom namerom da odustanu od najma državnog zemljišta.

Imajući sve to u vidu, jasno je da formiranje ministarstva za brigu o selu predstavlja još jedan primer jeftinog političkog marketinga kojim se želi prikazati da vlast navodno brine o selu i seljacima, a samo u poslednjih tri godine ugašeno je i iz registra brisano 60.000 poljoprivrednih gazdinstava, čime je izvršena stravična depopulacija sela. Postoje sela u Srbiji koja više nemaju niti jednog stanovnika.

Poljoprivrednici okupljeni u Skupštinu slobodne Srbije poručuju Aleksandru Vučiću: Nemojte više brinuti o nama, jer vaša je briga gora od svih elementarnih nepogoda! Možete nam pomoći jedino ako se sklonite iz politike!