banner-image

Proizvođači organske hrane u Republici Srpskoj dobili svoj znak

​Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nedavno je promovisalo znak za organske proizvode koji su proizvedeni u Republici Srpskoj.

Da bi poljoprivredni proizvođač obeležio svoj proizvod oznakom organski proizvod Republike Srpske potrebno je da ispoštuje određene propise u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji .

Proces ulaska proizvođača u sistem organske proizvodnje počinje sklapanjem ugovora proizvođača sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom. Proizvođač najpre ulazi u period koverzije i ukoliko ispoštuje sve potrebne procedure koje zahteva ovlašćena kontrolna organizacija dobija certifikat, kojim se potvrđuje da je proizvodnja, odnosno proizvod organski.

Nakon dobijanja certifikata proizvođač stavlja etikete na svoj proizvod  koji obeležava entitetskim znakom Republike Srpske i kodom ovlašćene kontrolne organizacije koja je izvršila kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje.

Znak mogu da nose samo proizvodi koji su proizvedeni po propisima i pravilima organske proizvodnje i za koje je izdat certifikat od ovlašćene kontrolne organizacije, navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.