banner-image

Kukuruz stao na 18 dinara, i kupci i prodavci oprezni

Nakon vrtoglavog pada cena ratarskih proizvoda pred kraj prošle nedelje, tržište se malo stabilizovalo ali cene su, spram onih od pre nekoliko dana i dalje niske. U trgovini kukuruzom – proizvodom koji je u poslednjih nekoliko nedelja bio najatraktiviniji došlo je do zatišja, nema velikog interesovanja za žuto zrno. Juče je kukuruzom trgovano po 18 dinara, a kako saznajemo od velikih domaćih otkupljivača tako je i danas. Cena mu najviše ide do 18,5 dinara.

Pretpostavke su da će i dalje ići naniže, ali u svakom slučaju, svi akteri u trgovini su sad na oprezu, teško donose odluku o prodaji po toj ceni.  Podsetimo, kukuruz je donedavno koštao 185 evra po toni, a onda je došlo do pada.

Sa pšenicom je situacija povoljnija – ustabilila se na 195 evra, bila je 178 evra pa se vratila na taj nivo, saznajemo od trgovaca.

Sojom poljoprivrednici mogu da budu više nego zadovoljni. Cena joj je malo pala krajem prošle nedelje na berzi u Čikagu, ali na domaćem tržištu se drži na 46 ili 47 dinara kilogram. To je oko 400 evra, odnosno cena koju su ratari priželjkivali ali nisu očekivali.

Na globalnu situaciju na tržištu agrarnim proizvodima u ovom momentu najviše uticaja ima politika, to jest američki izbori. Prošle nedelje, kada se Kina se povukla iz kupovine, i kako je isti potez potom povukao i Egipat, veliki svetske trgovačke kompanije dva dana nisu pravile ugovore. Sve to je izazvalo ozbiljnu pometnju na svim berzama, a odrazilo se i na naše malo i osetljivo tržište.

Takva situacija, kažu upućeni u svetsku trgovinu paorskom robom, može da potraje pa je svakako savet ratarima da prate tržište i da budu spremni na rizik. Svakako, ove godine cene su im išle naruku pa imaju malo prostora za tu igru.

Ove godine najlošije su prošli izvoznici jer su bili na gubitku zbog rasta cena, prvenstveno kukuruza. Naime, ugovarali su terminsku trgovinu računajući na sasvim drugačije uslove, ali je zbog globalne pandemijske situacije, a potom i velike suše u crnomorskom regionu, sve krenulo u drugom pravcu.

Podsetimo, početkom godine Ministarstvo poljoprivrede objavilo je prognozu cena za desetak najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda u Srbiji. Prosečna procenjena cena za kukuruz tada je bila 16,45 dinara po kilogramu. Dakle, to je bilo daleko od precizne prognoze, a naši trgovci sada su dužni da ispoštuju ugovore koje su potpisali sa inostranim kupcima po niskim cenama i to ih vodi u propast.

S. G.