banner-image

Arhus centar Novi Sad predstavio mogućnosti finansiranja ženskog preduzetništva i značaj cirkularne ekonomije

Kroz umrežavanje i međusektorsku saradnju može se podstaći razvoj ženskog preduzetništva bilo da je reč o agrobiznisu ili nekoj drugoj delatnosti, a to je način i da se unaprede održivi, odnosno cirkularni poslovni modeli, poručeno je sa današnjeg seminara koji je Arhus centar Novi Sad organizovao za preduzetnice. Prisustvovale su mu i predstavnice ženskih poslovnih udruženja, žene iz ruralnih sredina, žene koje se bave poljoprivredom…

Onlajn seminar jedna je od aktivnosti koju Arhus centar Novi Sad realizuje u okviru projekta koji se odnosi na razvoj ženskog preduzetništva i kružnu ekonomiju, uz podršku Misije OEBS u Srbiji i kompanije Lafarž Srbija.

Učesnice seminara, poljoprivrednice i preduzetnice iz cele Srbije, imale su priliku da čuju korisne informacije o mogućnostima finansiranja njihovih poslovnih poduhvata, te da dobiju nova saznanja o cirkularnoj ekonomiji i njenom značaju.

U uvodnom obraćanju Darija Šajin izArhus centra predstavila je projekat “Umrežavanje i međusektorska saradnja sa ciljem razvoja ženskog preduzetništva – mogućnosti tranzicije ka održivom\cirkularnom poslovnom modelu”. Olivera Zurovac-Kuzman, koja upravlja Odsekom za zaštitu životne sredine u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, istakla je da je veliki izazov za preduzetnice usvajanje i primena još uvek nedovoljno poznatog koncepta cirkularne ekonomije. Naglasila je da je ovaj model primenjiv u preduzetničkim poduhvatima i da je jako važno primenjivati ga kako bismo poboljšali kvalitet života i sačuvali životnu sredinu.

Današnjem događaju prethodilo je istraživanje sprovedeno među učesnicama, kako bi se došlo do odgovora na pitanja šta su najveće prepreke u započinjanju ili unapređenju biznisa, te kako bi se utvrdili načini prevazilaženja negativnih uticaja epidemije kovid 19 kroz održive modele. Miloš Džajić, saradnik Arhus centra, predstavio je rezultate te ankete koja je pokazala da preduzetnice, naročito one u ruralnim područjima, nisu dovoljno upoznate sa merama pomoći Vlade Srbije u prevazilaženju ekonomskih posledica pandemije, odnosno da tu pomoć mahom nisu ni koristile.

Kako projekat u okviru kojeg je organizovan seminar ima za cilj osnaživanje i informisanje žena u ruralnim sredinama o mogućnostima, bilo je reči i o finansijskim instrumentima za pokretanje sopstvenog biznisa uz podršku IPARD programa. Saradnica Arhus centra Slađana Gluščević predstavila je pravni okvir za osnivanje poljoprivrednih gazdinstava, a potom i nacionalne izvore finansiranja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. U fokusu njenog izlaganja bila i mogućnost učestvovanja na IPARD javnim pozivima i korišćenja fonda vrednog 175 miliona evra.

Dr Biljana Viduka govorila je o pravnom okviru za osnivanje i registraciju malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih firmi, te o dostupnim finansijskim instrumentima za razvoj njihovog poslovanja. Objasnila je kako se može doći do subvencija za MSP i preduzetnice u Srbiji na nacionalnom nivou, a predstavila je i finansijske instrumente dostupne iz EU, odnosno Kozme program.

Slađana Lalić i Snežana Petrović, menadžerke u kompaniji Lafarž, navele su primera iz prakse o cirkularnoj ekonomiji. Podelile su svoje znanje i bogato iskustvo Lafarža, kao kompanije koja je primer dobre prakse, u uvođenju novih, zelenih tehnologija, odlaganju otpada, razvoju kružne ekonomije…

Internacionalni konsultant Nemanja Tenjović predstavio je primere najbolje prakse preduzeća kojima upravljaju preduzetnice u svetu, takođe istakavši značaj cirkularne ekonomije i umrežavanja kao recepta za uspešno poslovanje.

Učesnice seminara Arhus centra izrazile su zadovoljstvo i iznele niz pozitivnih ocena o svim izlaganjima zahvaljujući kojima su dobile niz korisnih informacija o izvorima finansiranja i trendovima savremenog preduzetništva.

S. K.