banner-image

Jesenjim tretmanom koštičavog voća protiv najznačajnijih bolesti

Na području delovanja RC Jagodina zasadi koštičavog voća se, zavisno od voćne vrste, sortimenta, lokaliteta i primenjene agrotehnike, nalaze u različitim fazama starenja i početka mirovanja.

Foto:PIS

Ovo je period kada je veoma značajno sprovesti jesenje hemijsko tretiranje voćaka kao preventivnu meru za smanjenje infektivnog potencijala različitih vrsta patogena. Takođe, važna je i primena agrotehničkih mera koje podrazumevaju:

–         mehaničko ukanjanje osušenih stabala iz voćnjaka,

–        orezivanje i uklanjanje osušenih grane i grančica iz zasada,

–         uklanjanje i uništavanje mumificiranih plodova sa stabala, jer predstavljaju infektivni potencijal nekih vrsta patogena za narednu vegetaciju,

–         uklanjanje opalih i trulih plodova iz voćnjaka.

Sprovođenje hemijskih mera zaštite preparatima na bazi bakra u voćnim zasadima, u ovom periodu, ima za cilj dezinfekciju stabala i smanjenje infektivnog potencijala patogena koji prezimljavaju u voćnjaku, kao što su: prouzrokovač šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophilla), prouzrokovač rak rana i sušenja voćaka (Cytospora cincta), gljive iz roda Monilinia koje prouzrokuju trulež plodova, grana i grančica, prouzrokovača bakterioznih oboljenja (Pseudomonas syringae) i drugih.

Jesenje tretiranje koštičavog voća treba sprovesti kad opadne minimum 70% lišća sa stabala, uz utrošak veće količine tečnosti po hektaru, kako bi se biljke „okupale“ i depozit primenjenog preparata dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena. Sprovođenje tretmana se preporučuje po mirnom i suvom vremenu na temperaturi vazduha iznad 8 ˚C.

Izvor: PIS