banner-image

Mali: Rebalansom budžeta 5,1 milijarda dinara za poljoprivredu

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da novi rebalans budžeta u ovoj godini predstavlja temelj za bolju budućnost, dalje jačanje zdravstvenog sistema i nastavak izgradnje zemlje.

Mali je, predstavljajući narodnim poslanicima drugi rebalans budžeta za 2020. godinu, precizirao da su tim dokumentom predviđeni ukupni prihodi od 1.292,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

On je, ističući da je projekcija prihoda budžeta konzervativna, objasnio da je reč o deficitu koji ni na koji način ne ugrožava našu makroekonomsku stabilnost.

Rekao je da je predviđeno izdvajanje devet milijardi dinara za izgradnju dve bolnice – u Beogradu i Kruševcu, kao i nastavak rekonstrukcije velikog broja opštih bolnica, domova zdravlja, te nabavka medicinske opreme i lekova.

Takođe, kako je dodao, planirana je i isplata jednokratne pomoći od 10.000 dinara za sve zaposlene u zdravstvu, koji će po usvajanju novog rebalansa dobiti mogućnost da rade u neuporedivo boljim uslovima.

Ministar je naglasio da se predloženim rebalansom nastavljaju ulaganja u kapitalne projekte, odnosno izgradnju auto-puteva, železničke infrastrukture.

Mali je posebno istakao izdvajanje od 5,1 milijarde dinara za poljoprivredu, navodeći da je država u doba pandemije pronašla mogućnost da opredeli sredstva za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Rebalans budžeta usmerava nas i ka realizaciji projekta „Srbija 2025“, koji podrazumeva ulaganje 14 milijardi evra u infrastrukturu, predočio je on i ocenio da je to pokretač rasta i razvoja naše ekonomije, privrede, rasta BDP-a, ali i rasta domaćih investicija.

Za nekoliko nedelja, kada se pred vama bude našao budžet za 2021. godinu, videćete da smo predvideli rekordno visok iznos za kapitalne investicije, objasnio je ministar.

Mali se govoreći o budžetu Srbije za 2021. godinu, napomenuo da će njime biti predviđeno povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 procenta, kao i povećanje plata u javnom sektoru.