banner-image

Uskoro bez čekanja u redovima za dokumenta, uverenja, izvode…

Građani koji žele da bez čekanja u redovima završavaju administrativne poslove, moći će od zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama da dobiju pomoć u otvaranju naloga na Portalu eUprave. Putem svog mobilnog telefona tako će moći da obave više od 500 procedura – pribave izvod iz matičnih knjiga, uverenje o nekažnjavanju ili da zakažu termin za izdavanje lične karte i pasoša, objavio je NALED.

Prva obuka lokalnih službenika za pružanje nove usluge održana je danas u Kragujevcu, a NALED i Kancelarija za IT i eUpravu, uz pomoć EBRD-a, organizovaće još 20 onlajn treninga za ostale gradove i opštine. Radionice se sprovode u sklopu projekta „Unapređenje eDostave“ i cilj je da se građanima i privredi omogući da tokom kovid-19 krize, bez izlaganja riziku, završavaju obaveze u digitalnom okruženju.

– Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju, kao i želju da omasovimo korišćenje eUprave kao efikasnijeg i pristupačnijeg načina za obavljanje administrativnih poslova, želimo da upoznamo građane sa prednostima i upotrebom elektronskih usluga. Kragujevac, kao grad u kome se nalazi sedište Državnog data centra, među prvima će svojim stanovnicima, posebno onima koji su manje vični novim tehnologijama, obezbediti stručnu podršku da putem mobilnog telefona, na Portalu eUprava, dobiju pristup svojim podacima iz 15 nacionalnih registra i pribave dokumenta koja su im potrebna – izjavio je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca i predstavnik loklanih samouprava u NALED-ovom Savezu za eUpravu.