banner-image

Sledece godine najavljeno rešavanje problem PIO za poljoprivrednike

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se tokom naredne godine definitivno rešiti pitanje penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika, prenosi RTV.

U raspravi u Skupštini Srbije o predloženom rebalansu budžeta za 2020, Mali je rekao da je svestan problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici kada su penzije u pitanju i da je o tome već nekoliko puta razgovarao sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Naveo je da je od ministra Nedimovića već dobio predlog koji se analizira u Ministarstvu finansija i da je siguran da rešenje postoji.

Prethodno je poslanik SVM Arpad Fremond ukazao na to da poljoprivrednici koji gazduju na manjim površinama nemaju od čega da plate penzijsko, invalidsko osiguranje  i zdravstveno osiguranje.

Dodao je da je tu i pitanje dugova za koje kaže da su veliki problem svim poljoprivrednim proizvođačima, a koji trenutno iznose dve milijarde evra.

Naveo je da poljoprivrednici treba da plaćaju doprinose u skladu sa prihodima koje ostvaruju i veličinom zemljišta koju obrađuju, a ne da svi plaćaju iste iznose i oni koji gazduju na tri hektara i oni koji gazduju na 300 hektara.