banner-image

Na javnom uvidu Al Dahrin projekat agro-industrijskog kompleksa

Al Dahra Srbija planira izgradnju privredno-industrijskog kompleksa za proizvodnju stočne hrane, navodi se u Zahtevu za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnom sredinu podnetom Gradskoj upravi Beograda.

Kompleks će biti izgrađen u Kovilovu u pet faza, a Sekretarijat za zaštitu životne sredine podatke o projektu Al Dahre Srbija postavio na javni uvid do 30. novembra.

Predviđa se izgradnja više proizvodnih linija, skladišnih prostora, upravne zgrade i više pratećih objekata na prostoru od 95.500 kvadratnih metara.

Izgradnja fabrike stočne hrane biće na poljoprivrednom zemljištu nedaleko od puta Zrenjanin – Beograd, na lokaciji koja je od naselja Padinska skela udaljena oko dva kilometra.

Kako je ranije prenela e-Kapija, kompanija Al Dahra Srbija namerava da do kraja 2022. godine uloži 173 miliona evra u izgradnju poljoprivredno-industrijskih kompleksa na teritorijama beogradskih opština Palilula i Surčin u Pančevačkom ritu.

U Zaključku Vlade Srbije koji je donet krajem jula 2020, a koji je deo projektne dokumentacije, navodi se da će se na osnovu trogodišnjeg investicionog programa kompanije od 2019. do 2022. godine, ulaganje u Pančevački rit sprovoditi fazno, u dve etape, sa ciljem da Al Dahra ispuni preuzetu investicionu obavezu prema Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 30 miliona evra.

Ulaganje Al Dahre je Vlada u svom zaključku, imajući u vidu visinu planiranih ulaganja i stvaranja novih radnih mesta za visokostručne mlade kadrove, proglasila investicijom od značaja za Srbiju.

U prvoj etapi podrazumeva izgradnju četiri poljoprivredno-industrijska kompleksa, gradnju fabrike za preradu stočne hrane, dva kompleksa novih farmi za smeštaj ukupno 7.500 muznih krava sa štalama i silosima i 15 nezavisnih biogasnih postrojenja, kao i izgradnju kompleksa centra za poljomehanizaciju. Biogasna postrojenja biće sastavljena iz postrojenja za proizvodnju biogasa i postrojenja za proizvodnju struje iz biogasa, koja će zajedno činiti elektrane na gas i isporučivati električnu energiju u javnu mrežu.