banner-image
banner-image

Njive u srednjem Banatu rasprodaju izvršitelji

Poljoprivredno zemljište je sve teže naći u slobodnoj prodaji. Kako poljoprivrednici kažu, ono se sve manje nudi na prodaju iako potražnja konstantno raste.

Mala ponuda, a velika potražnja odrazila se i na cene poljoprivrednog zemljišta u srednjem Banatu. Cene rastu, pa je hektar dobre zemlje iz godine u godinu sve skuplji.

Iako se njive sve ređe nalaze u slobodnoj ponudi, sve ih je više koje, po tužbama poverilaca, prodaju javni izvršitelji. Na oglasnoj tabli Komore javnih izvršitelja može se videti da je nedavno ponuđeno nekoliko njiva u atarima Lukićeva i Stajićeva, koje su bile u vlasništvu jednog poljoprivrednog preduzeća. Prodaje se ukupna površina od nešto više od 15 hektara po ceni od oko 160.000 evra.

U atarima Lukićeva, Ečke, Stajićeva i Zrenjanina, po istom osnovu, nudi se i poljoprivredno zemljište po ukupnoj ceni od oko 356.000 evra. Na prodaju su ponuđena i dva salaša, jedan u okolini Kikinde, po ceni od 700.000 dinara, i jedan u blizini Novog Kneževca, po ceni od 940.000 dinara. U pitanju su procenjene vrednosti, a koliko će na aukciji biti početna cena zavisiće od toga da li se nekretnina nudi prvi ili drugi put.

Nudi se na prodaju i poljoprivredno zemljište u Novom Miloševu, ali i u ataru Boke, u Farkaždinu, Melencima, Aradcu, Sutjesci, Žitištu…

Cena zavisi od kvaliteta zemljišta, da li je u pitanju njiva i koje je klase, ili se radi o livadi, odnosno pašnjaku. Veću cenu imaju njive pod zasadom, a u ponudi u Zrenjaninu je, na primer, i jedna parcela pod kajsijom, a ima i parcela pod šumom.

(Dnevnik)