banner-image

PIO doprinosi zavisiće od veličine poseda, moguć i otpis dugovanja

Poljoprivrednici koji imaju male posede uskoro bi mogli da dobiju i manje obaveze za plaćanje penzijskog osiguranja, dok bi vlasnici većih gazdinstava trebalo da izdvajaju veće sume.

Namirivanje poreza i doprinosa po ekonomskoj snazi gazdinstva i otpis dugova pojedinim poljoprivrednicima prema PIO fondu, uz određene uslove, neke su od stavki u predlogu resornog ministarstva koje je upućeno njihovim kolegama iz finansija, saznaju Novosti. Svoje mišljenje daće i stručnjaci iz Ministarstva finansija, a kako se očekuje, ovaj višedecenijski problem, trebalo bi da bude rešen tokom sledeće godine.

Kako list nezvanično saznaje, poljoprivrednicima za koje se utvrdi da imaju da plate nesrazmerno velika dugovanja i namete, u odnosu na ekonomsku snagu gazdinstva, biće ponuđen otpis dugovanja. Ako mu se oproste dugovanja, moraće da pristane na određene uslove, o kojima se još razmatra. S druge strane, biće mu ponuđeno da plati samo glavnicu, koja kod svih predstavlja manje od polovine duga, jer je sve ostalo kamata.

Uz to, svima koji budu plaćali svoja dugovanja, biće ponuđeno nekoliko modela – na rate ili kroz neki reprogram. U svakom slučaju, poljoprivrednicima će biti data mogućnost da sami izaberu šta im odgovara.

– Ubuduće će ti nameti biti proporcionalni veličini ekonomskog gazdinstva, pa neće isto biti za onog koji obrađuje hektar i sto hektara zemlje – ističe izvor Novosti.
– Država će propisati koja je minimalna cena koju će poljoprivrednici morati da uplaćuju, u zavisnosti od veličine svog gazdinstva, pa će im tolika biti i penzija. Ko bude hteo veću, može da uplaćuje koliko bude hteo, ali ne ispod minimalno propisane granice – dodaje

O ovom problemu nedavno je govorio i ministar finansija Siniša Mali. Tokom rasprave o predloženom rebalansu budžeta za 2020. godinu, rekao je da je svestan problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici, kada su penzije u pitanju. Ministar Mali tada je kazao da je od svog kolege Branislava Nedimovića dobio predlog, koji se sada analizira u Ministarstvu finansija.

– Siguran sam da ćemo tokom naredne godine imati definitivno rešenje – rekao je nedavno Mali u Skupštini Srbije. – Neće to biti jednostavno rešenje, ali moj stav je da moramo da završimo tu priču jednom za svagda, jer ovako kraja nema.

Poljoprivrednici u Srbiji imaju penziju oko 11.000 dinara, a procenjuje se da za doprinose duguju oko dve milijarde evra.