banner-image

Ministarstvo traži smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu sa 20 odsto na 10 odsto

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pokrenulo je inicijativu za smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu – pružanju usluga ishrane sa 20 odsto na 10 odsto.
U obrazloženju se navodi da uvođenje takozvanog kovid-19 PDV-a po ugledu na većinu evropskih zemalja treba da značajno ublaži udarac koji je sektor turizma pretrpeo usled posledica pandemije, dok je jedan od predloga i da se sa Narodnom bankom Srbije razmotri mogućnost produženja moratorijuma na kredite privrednicima ovog sektora.
Ministarka Tatjana Matić objasnila je da su sa ciljem ublažavanja posledica pandemije na sektor turizma na predlog resornog ministarstva usvojene izmene i dopune Pravilnika o rangiranju i obnavljanju licenci organizatora putovanja, kao i Pravilnika o garancijama putovanja i visini depozita, koji su stupili na snagu 14. novembra.
– Ključne novine su uvođenje dve niže kategorije licence, sa nižim limitom pokrića garancija putovanja, a izašlo se u susret i zahtevima turističkih agencija za smanjenje depozita koji su agencije dužne da poseduje na računu poslednjeg dana u mesecu – navela je Matićeva i ukazala da se novim pravilnicima daje mogućnost agencijama da promene licencu na nižu kategoriju, sa znatno nižim limitom pokrića i da tako zaključe ugovor o garanciji putovanja sa osiguravačima ili da obezbede bankarsku garanciju.
Ministarka je podsetila da je usvajanjem Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu RS, odobreno 150 miliona dinara za subvencije premija polisa osiguranja turističkim agencijama, budući da su većini turističkih agencija istekle obavezne polise osiguranja čime su dovedene u situaciju da izgube licence za rad.