banner-image

Atlas prehrambene industrije Srbije, da konačno znamo na čemu smo

Sazrelo je vreme da se prehrambena industrija nađe u našem fokusu, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio da će ministarstvo koje vodi u narednom periodu napraviti prvi atlas prehrambene industrije Srbije i doneti uredbu koja se tiče novih tehnologija.

On je na panelu Jačanje privrede-nacionalni brendovi i inovacije u okviru Re samita koji su organizovali Adria medija grupa i Privredna komora Srbije objasnio da je donošenje uredbe o novim tehnologijama motivisano time što su zastarele tehnologije, pored nedostatka radne snage i neophodnog smanjenja troškova, glavni problemi ove grane.

Uredbom nećemo vezivati ljude za broj novozaposlenih nego isključivo za primenu novih tehnologija. Ideja nam je da će investitor koji bude želeo da investira, a izlazi iz okvira IPARD- a na primer kada je reč o velikom investitoru, imati mogućnost da se za prerađivačke kapacitete prijavi kod države, pri čemu ga nećemo vezivati za broj novozaposlenih“, objasnio je Nedimović.

Kada je reč o atlasu prehrambene industrije, čiju izradu je najavio, rekao je da to neće rešiti nijedan problem, ali ćemo bar znati šta imamo a šta ne.

Znaćemo recimo koliko u svakom delu naše zemlje imamo skladišnih kapaciteta, koliko silosa, koji su im kapaciteti, ko njima pledira i na osnovu toga znaćemo gde nam čega fali. Silosi su samo primer, a tako ćemo imati pregled i u ostalim oblastima“, naveo je Branislav Nedimović.

Iѕvor: Dnevnik