banner-image

Paori pred konačnom pobedom nad Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu i Tenisom

Drugi upravni spor u postupku koji banatski poljoprivrednici vode protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu pred Upravnim sudom u Novom Sadu održaće se 27. novembra ove godine.

Poljoprivrednici okupljeni u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata podneli su pre dve godine tužbu protiv Pokrajinskog sekretarijata zbog odluke o dodeli državnog poljoprivrednog zemljišta nemačkom investitoru “Tenis” i domaćem “Fud planet” – ulagačima koji nisu ispunjavali uslove postavljene zakonom i uredbama o izdavanju državnih njiva u dugoročni zakup. Iako su dobili prvi spor pred Upravnim sudom, na osnovu činjenica da investitori ne ispunjavaju reference koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede i zakon o poljoprivrednom zemljištu, Pokrajinski sekretarijat ponovo je  doneo istu odluku mada kod samih investitora nije bilo nikakvih promena – oni i dalje nemaju potrebne reference i ne zadovoljavaju uslove.

-Na drugom suđenju pred Upravnim sudom u Novom Sadu protiv odluke Pokrajinskog sekretarijata za dodelu državnog poljoprivrednog zemljišta investitorima Tenis i Fud planet ponovo očekujemo presudu u našu korist. Ništa se nije promenilo od prošlog suđenja i nadamo se pozitivnom ishodu, to jest poništenje odluke da se državno poljoprivredno zemljište da u zakup na 30 godina pomenutim firmama – kaže za Agrosmart predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

On podseća da je kompaniji Tenis predviđeno davanje 75.000 hektara, a firmi Fud planet 1.500 hektara zemljišta u zakup, što bi, kako kaže imalo pogubne posledice i uništilo bi stotine banatskih porodica i život u Vojvodini.

-To bi dovelo do uništenja više stotina domaćih poljoprivrednika koji bi ostali bez posla. Planirano je da Tenis napravi 24 svinjca u Vojvodini i da mu se u te svrhe daju enormne površine kvalitetnog zemljišta. Takvim odlukama bi se sigurno došlo do potpune depopulacije tih sela. Ovdašnji poljoprivrednici ostali bi bez mogućnosti da dođu do zemljišta u zakup, ne bi imali od čega da žive i hrane porodice, a drugi veliki problem je ekološko pitanje i zagađenje životne sredine – ukazuje Kleut.

Ovakvim odlukama Pokrajinskog sekretarijata i komisije za dodelu zemljišta investitorima direktno se oduzima ogromna površina zemljišta domaćim poljoprivrednicima koji rade to zemljište decenijama i žive od njega, veli on dodajući da nigde, ni u najrazvijenijim poljoprivrednim zemljama Evropske unije nije dozvoljeno da pojedinac, bilo poljoprivrednik, bilo firma, obrađuje tako veliki broj hektara kao što je kod nas slučaj. Posedi su ograničeni upravo zbog toga što se vodi računa i o zemljištu kao najvažnijem resursu, i o poljoprivrednicima i njihovim porodicama, i o ruralnim sredinama.

Kleut podseća da su banatski poljoprivrednici u prethodne dve godine dobili sporove protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu zbog dodele zemlje takozvanim investitorima. Početkom prošle godine je Upravni sud vratio odluku o dodeli zemlje Tenisu na području Zrenjanina na ponovno odlučivanje. Pokrajinski sekretarijat je tu zemlju opet dao Tenisu pa je Savez ponovo pokrenuo upravni spor.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je omogućeno izdavanje državnih njiva u dugoročni zakup investitorima, takozvani Tenisov zakon, donet je na poslednjem zasedanju parlamenta u 2015. godini. Tada su organizovani i paosrki protesti s porukom da bi njegove odredbe, pogotova ova po kojoj se domaćim i stranim investitorima daje 30 odsto poljoprivrednog zemljišta u opštini u zakup na 30 godina, mogle biti pogubne za poljoprivredu i poljoprivrednike. Upozoravano je na to da zakon nije pisan za poljoprivrednike već za nemačku kompaniju „Tenis“ i domaće tajkune.

Od dolaska “Tenisa”, investicije koju je tadašnji premijer Aleksandar Vučić, najavljivao kao istorijsku, nije bilo ništa, a ne znaju se ni efekti izdavanja državnih njima drugim investitorima – da li je sporni zakon i po čemu bio na korist poljoprivrednicima.

S. Gluščević