banner-image

Božić: Od malih i srednjih gazdinstava zavisi opstanak sela

Jedan od prioriteta Pokrajinske vlade je razvoj malih i srednjih gazdinstava, jer ih je najviše i od njih zavisi opstanak sela, izjavio je Čedomir Božić Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, prilikom posete poljoprivrednom domaćinstvu porodice Martić u Kukujevcima, opština Šid.

– Cilj nam je da obiđemo veliki broj malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava i da se na terenu upoznamo sa realnom situacijom i sa eventualnim problemima koji su mogli biti prouzrokovani pandemijom. Smatram da će sledeća godina biti godina sve bržeg razvoja ovakvih i sličnih poljoprivrednih gazdinstava, a naš prevashodni cilj se ogleda u sagledavanju celokupne situacije na terenu, a potom i izradi adekvatnih programa koji će pospešiti razvoj poljoprivrednih gazdinstava, pa samim tim i poljoprivrede uopšte“, zaključio je Božić.

U poseti porodici Martić, zajedno sa pokrajinskim sekretarom, bio je i predsednik Opštine Šid, Zoran Semenović, koji je tom prilikom rekao da ova opština ima dobru saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i da će u narednom periodu zajedničkim snagama pomagati mala i srednja poljoprivredna gazdinstva.

Porodica Martić obrađuje oko 134 hektara zemlje i uglavnom se bavi ratarstvom . U 2019. godini po Konkursu za dodelu sredstava za sufinaniranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji APV, poljoprivredno gazdinstvo porodice Martić ostvarilo je bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 630.635,00 dinara.