banner-image

Ekstrakt iz kore nara potencijalni štit od korone

Tim banjalučkog Medicinskog fakulteta radiće klinička ispitivanja

Ekstrakt iz kore ploda hercegovačkog nara mogao bi biti štit koji bi spriječio ulazak virusa korona u organizam čovjeka, jer se u laboratoriji pokazalo da djeluje, a to treba da potvrde i klinička ispitivanja, prenosi Ekapija pisanje Glasa Srpske.

Da bi nar, kao jedna od četiri biblijske biljke, koja se još naziva i „eliksirom mladosti“, mogao pomoći u prevenciji virusa korona, pokazalo je istraživanje tima banjalučkog Medicinskog fakulteta, koji čine dekan ove visokoškolske ustanove Ranko Škrbić, te njegove kolege Relja Suručić sa Katedre za farmakognoziju i Biljana Tubić sa Katedre za farmaceutsku hemiju.

Ova visokoškolska ustanova je još prije dvije godine u saradnji sa Institutom Dr Josif Pančić iz Beograda započela ozbiljna istraživanja sa ekstraktima nara.

– Riječ je o ekstraktu koji se dobija iz kore nara koja se inače baca. Naše bake su tu koru sušile i od nje kuvale čaj djeci kada imaju dijareju. Potvrđeno je da ekstrakti dobijeni iz kore imaju antibakterijska dejstva i tako je sve krenulo. Ekstrakt smo počeli primjenjivati kod pacijenata koji imaju dijabetes tip dva i pokazalo se da preparat smanjuje masnoću i šećer u krvi, popravlja krvni pritisak i djeluje protivupalno. Tom studijom obuhvaćeno je oko 60 pacijenata i rezultati su bili fenomenalni – ispričao je Škrbić za Glas Srpske.

Kada je korona zakucala i na vrata Srpske, Škrbić je okupio svoje saradnike, koji su sve svoje znanje i trud uložili u novo istraživanje koristeći „in siliko“ metodu ili kompjutersku hemiju.

Tubić pojašnjava da su istraživanje kandidovali za ranu fazu bolesti.

– Namjera nam je bila da utvrdimo da li supstance iz kore nara djeluju na sprečavanje ulaska virusa u organizam – rekla je Tubić.

Suručić pojašnjava da su informacije do kojih su došli drugi istraživači i saznanja o virusu korona bili dobra baza za početak.

– Ispitivali smo složene hemijske strukture iz kore nara, te poredili efekte koji se dobiju njihovom upotrebom sa efektima lijekova koji su na početku pandemije korišćeni u Kini kao terapija – kazao je Suručić.

Prvi čovjek Medicinskog fakulteta ističe da ovim istraživanjem, koje je objavljeno i u jednom kanadsko-američkom časopisu, ispitivanja o ljekovitom svojstvu nara ne prestaju. Naime, kako kaže Škrbić, cilj istraživačkog tima je da poslije nekoliko laboratorijskih analiza dođu i do kliničkog ispitivanja, te da ekstrakt iz kore nara počne i zvanično da se primjenjuje.

Serološko istraživanje

Ranko Škrbić je kazao da Medicinski fakultet ima pune ruke posla i kada je riječ o velikom serološkom ispitivanju.

– Kolege iz banjalučkog Doma zdravlja već dva dana pozivaju porodice na testiranje. Stiglo nam je prvih 40 uzoraka i smatram da ćemo već početkom naredne sedmice završiti Banjaluku. Idućih dana počeće prikupljanje uzoraka i u domovima zdravlja u okolnim opštinama – rekao je Škrbić i dodao da bi do kraja decembra trebalo da imaju i prve rezultate o kolektivnom imunitetu građana.