banner-image

Slobodna Srbija: Poziv za podršku vojvođanskim paorima

Pokret Slobodna Srbija uputio je danas poziv za podršku vojvođanskim paorima u veoma važnom sporu kojeg vode protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu pred Upravnim sudom u Novom Sadu. Naime, sutra, u petak, 27. novembra, sa početkom u 9,30 časova, biće održano ročište pred Upravnim sudom u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina 6, a Slobodna Srbija poziva poljoprivrednike i sve kojima je bitno da se očuva poljoprivredno zemljište kao najvažniji resurs kojeg imamo, te da se sačuva egzistencija porodica poljoprivrednika i drugih žitelja sela, da dođu i podrže paore koji vode sudski spor. 

Ovo suđenje nije važno samo za naše paore i vojvođansku poljoprivredu nego za svakog od nas, jer se odnosi na odluku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koja će imati katastrofalne posledice, uništi stotine vojvođanskih porodica i život u Vojvodini.

O čemu se radi?

Pokrajinski sekretarijat je odlučio da nemačkoj  kompaniji Tenis da u zakup na 30 godina 75.000 hektara vojvođanskog zemljišta, a firmi Fud planet 1.500 hektara. To bi dovelo do uništenja više stotina domaćih poljoprivrednika, koji bi ostali bez posla. Planirano je da Tenis napravi 24 mega-svinjca u Vojvodini i da mu se u te svrhe daju enormne površine kvalitetnog zemljišta. Takvim odlukama bi se sigurno došlo do potpune depopulacije tih sela. Ovdašnji poljoprivrednici ostali bi bez mogućnosti da dođu do zemljišta u zakup, ne bi imali od čega da žive i hrane porodice, a ogroman je problem ekologija, odnosno zaađenje životne sredine.

Ovakvim odlukama Pokrajinskog sekretarijata i komisije za dodelu zemljišta investitorima direktno se oduzima ogromna površina zemljišta domaćim poljoprivrednicima koji rade to zemljište decenijama i žive od njega. Nigde, ni u najrazvijenijim poljoprivrednim zemljama Evropske unije nije dozvoljeno da pojedinac, bilo poljoprivrednik, bilo firma, obrađuje tako veliki broj hektara kao što je kod nas slučaj. Posedi su ograničeni upravo zbog toga što se vodi računa i o zemljištu kao najvažnijem resursu, i o poljoprivrednicima i njihovim porodicama, i o ruralnim sredinama.

Poljoprivrednici okupljeni u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata podneli su pre dve godine tužbu protiv Pokrajinskog sekretarijata zbog odluke o dodeli državnog poljoprivrednog zemljišta nemačkom investitoru “Tenis” i domaćem “Fud planet” – ulagačima koji nisu ispunjavali uslove postavljene zakonom i uredbama o izdavanju državnih njiva u dugoročni zakup.

Iako su dobili prvi spor pred Upravnim sudom, na osnovu činjenica da investitori ne ispunjavaju reference koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede i zakon o poljoprivrednom zemljištu, Pokrajinski sekretarijat ponovo je doneo istu odluku mada kod samih investitora nije bilo nikakvih promena – oni i dalje nemaju potrebne reference i ne zadovoljavaju uslove.