banner-image

Kvasac u ishrani krava: Više mleka, a manje mikotoksina

Više studija potvrdilo ja da dodavanje čistog kvasca Saccharomyces cerevisiae u ishrani krava može da poveća proizvodnju mleka i smanji njegovu kontaminaciju mikotoksinima, prenosi sajt All about feed.

Mlečno govedarstvo je poslednjih decenija pretrpelo brojne promene uključujući način ishrane životinje, zdravstvenu negu, način uzgoja. Prema podacima FAO iz 2019 godine globalna produkcija mleka dostigla je 852 miliona tona što predstavlja povećanje od 1,4 odsto u odnosu na godinu pre toga. Glavni proizvođači mleka su: Indija, Pakistan, Brazil, EU, Rusija i SAD.

Ipak, sve veća proizvodnja uzrok je stresa kod životinja tako da često kvalitet mleka i njegova količina nisu u korelaciji. Zbog toga je važno da se maksimalno ojača imuni sistem životinja kako bi bile što spremnije da odgovore izazovima visoke proizvodnje.

Dodavanjem kvasca u ishranu, on se u organizmu razlaže oslobađajući  vitamine, aminokiseline, ugljene hidrate i druge korisne materije važne za dobro stanje mikroflore buraga. Na taj način podstiče se inetstinalno zdravlje i jača imuni sistem.

Upotrebom kvasca u ishranu krava, kako su pokazala istraživanja, dnevno se može povećati proizvodnja mleka za dva kilograma po mlečnom grlu uz istovremeno smanjenje sadržaja mikotoksina.

S.K.