banner-image

Krkobabić: Čuvanjem najstarijih, čuvamo čitavu porodicu

Gostujući u emisiji „U središtu pažnje“ Prvog programa Radio Beograda, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu i predsednik PUPS-a naglasio je potrebu da se sa velikim uvažavanjem odnosimo prema penzionerima koji su, pre svega,  dostojanstveni i vredni ljudi.

– Penzioner nije samo stanje duha! Korisnici različitih penzija  starosne, invalidske, porodične – to su ljudi, koji su i dalje profesori, lekari, radnici, trgovci, umetnici… Ljudi koji i dalje rade i stvaraju! Svoditi te ljude samo na uobičajenu frazu „to su samo penzioneri“ je neispravno. PUPS je odavno jasno definisao svoj odnos prema starijoj populaciji. To je odnos iskrenog uvažavanja – istakao je predsednik PUPS-a i objasnio kakav odnos društva najstariji zavređuju:

– Naši najstariji sugrađani zaslužuju odgovarajuću socijalnu zaštitu, zdravstvenu zaštitu, odgovarajuće kulturne i sportske sadržaje… Danas je nedopustiva socijalna distanca. Socijalna distanca – nikako! Fizička – da! Moramo da se povezujemo. Jer čovek koji je socijalno izolovan, ne može da opstane dugo.

Milan Krkobabić, lider PUPS-a posebno je istakao potrebu za međugeneracijskom solidarnošću:

– Civilizacijski nivo jednog društva meri se odnosom prema najmlađima i prema najstarijima. Ako nam je taj odnos valjan, onda smo postigli nešto veoma vredno. To je ključ! I ne smemo da dozvolimo bilo koji vid starosne diskriminacije, koji mora da bude izdvojen i najoštrije osuđen! To je deo domaćeg vaspitanja. Zašto danas ne vidimo mogućnost da tri generacije žive i pod jednim krovom? Ne moraju bukvalno, ali da su povezani. Ako sačuvamo porodicu kao osnovnu ćeliju društva, ako sačuvamo lokalne zajednice i njihove inicijative, govorim to i zbog sela Srbije, sačuvaćemo i zdrave odnose i solidarnost u društvu.