banner-image

Vlada Vojvodine i NALED: Digitalizovati registraciju gazdinstava

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se sa delegacijom Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), predvođenom izvršnom direktorkom Violetom Jovanović i predsednikom Izvršnog odbora Dejanom Đokićem, sa kojima je razgovarao o dosadašnjoj saradnji i njenom unapređenju u narednom periodu.

Na sastanku su predstavljeni najznačajniji rezultati  u oblasti unapređenja rada lokalnih samouprava u Vojvodini i kreiranja povoljnog ambijenta za poslovanje i investiranje, a koji su definisani Sporazumom o saradnji Pokrajinske vlade i NALED-a potpisanim 2016. godine.

Sagovornici su se saglasili da su u protekle četiri godine načinjeni značajni koraci u podizanju kapaciteta lokalnih samouprava, pojednostavljenju procedura, modernizaciji uprave, podršci privredi i ženskom preduzetništvu.

Ocenjujući dosadašnju saradnju kao veoma dobru, predsednik Mirović je istakao da će Pokrajinska vlada i NALED nastaviti da rade zajedno na analizi potreba u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, kako bi se podstakao brži napredak gradova i opština u Vojvodini.

Kao primer uspešne saradnje predsednik Mirović naveo je staparski ćilim, koji je danas postao prepoznatljiv, te dodao da je u budućnosti neophodno podsticati razvoj konkretnih proizvoda od kojih se mogu kreirati brendovi.

Jovanovićeva je navela da linije saradnje NALED-a i Pokrajinske vlade u narednom periodu mogu biti projekti smanjenja sive ekonomije putem registracije sezonskih radnika u oblastima poput građevinarstva i turizma, kao i digitalna registracija poljoprivrednih domaćinstava. Ona je izrazila očekivanje da će vojvođanske opštine biti prve u Srbiji u kojima će se realizovati ove reforme.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovao je i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.