banner-image

Mali o većim ulaganjima u poljoprivredu, opozicija o smanjenju subvencija

Poslanici Skupštine Srbije završili su sinoć raspravu u načelu o predlogu budžeta za 2021. godinu, kojim se predviđa deficit od 178,5 milijardi dinara ili tri odsto bruto domaćeg proizvoda, a predsednik parlamenta Ivica Dačić najavio je glasanje za četvrtak popodne.

Poslanici danas nastavljaju rad, a pred njima su i Predlog zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2019. godinu i izmene Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o javnom dugu.

Predlog budžet za 2021. godinu predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020, kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od skoro 15 odsto u odnosu na rebalans budžeta.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je republički budžet za 2021. godinu planiran tako da obezbedi da Srbija u naredne dve godine ima najveći privredni rast u Evropi.

On je obrazlažući predlog budžeta za narednu godinu u Skupštini Srbije rekao da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) dogodine biti šest odsto, zahvaljujući merama koje Vlada preduzela ove godine kako bi u vreme pandemije pomogla privredi i građanima.

„Da nismo preduzeli te mere imali bismo veliki BDP-a u ovoj godini, a očekujemo da će pad biti jedan odsto ili da će biti oko nule, što će biti najbolji rezultat u Evropi“, rekao je Mali.

Istakao je da predloženi budžet za 2021. godinu ima dve komponente – socijalnu jer je usmeren na poboljšanje životnog standarda, odnosno povećanje plata u javnom sektoru i penzije, i razvojnu jer nikad više novca nije bilo opredeljeno za kapitalne investicije koje podstiču rast BDP-a.

Ministar je naglasio da su predviđena veća ulaganja u poljoprivredu, kulturu i zdravstvo.

Za subvencije u 2021. godini planirano je ukupno 119,99 milijardi dinara, najviše u poljoprivredi, predviđeno je Predlogom budžeta za 2021. godinu koji je u skupštinskoj proceduri.

Subvencije su najvećim delom planirane za poljoprivredu, privredu, puteve, železnicu, subvencije u oblasti turizma, vazdušnog saobraćaja, rudarstva i energetike. Najveći iznos subvencija namenjen je poljoprivredi, i to 41,86 milijardi dinara.

LSV: Na Vojvodinu se zaboravilo

Liga socijaldemokrata Vojvodine nezadovoljna je predloženim budžetom za 2021. godinu, odnosno izdvajanjima za pokraijinu, te poziva predsednika vojvođanske vlade Igora Mirovića da zbog toga „digne glas“.

U saopštenju, generalni sekretar Bojan Kostreš navodi da je iznos vojvođanskog budžeta za 2021. godinu primer „ponižavajućeg položaja“ pokrajine.

Kako kaže, Vojvodini je za narednu godinu namenjeno 75,2 milijardi dinara, a nacrtom budžeta Beograda, za glavni grad predviđeno gotovo 125 milijardi dinara, dok Vojvodina, po popisu iz 2011. ima 1,93 miliona, a prestonica 1,63 miliona stanovnika.

Matematička logika bi, navodi Kostreš, nalagala da budžet Vojvodine bude za jednu petinu veći od beogradskog, ali „centralistička logika kaže drugačije“.

„Zašto su građani Vojvodine dva puta manje vredni? Nema li u našoj pokrajini problema koje treba rešiti? Hoće li se ikada rešiti problem ispravne pijaće vode, uraditi nešto za sela koja odumiru? Zaslužuje li vojvođanski paor barem malo pažnje?“, pitaju Kostreš i ocenjuje da se po iznosu budžeta „vidi da se na Vojvodinu zaboravilo“.

Smanjenje subvencija dva odsto?

Opozicija, koja je bojkotovala izbore u junu, postavlja pitanje zašto Vlada u kriznoj godini kakva se očekuje, planira da podigne kredit za nacionalni stadion, zašto su troškovi same Vlade sa dva porasli na 42 milijarde dinara i zašto se za aerodrom u Trebinju u Bosni i Hercegovini izdvajaju milijarde dinara.

„U zemlji u kojoj decu lečimo SMS porukama, ko će dozvoliti da na ove stvari bacamo stotine milijardi dinara? A da pritom čekamo da građani skupe pare za bolesnu decu. Ova vlast se ponaša kao u naslovu one serije „Selo gori, a baba se češlja“. Dok država gori, oni uživaju“, rekao je Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

Opozicija kritikuje to što se subvencije poljoprivrednicima smanjuju za dva odsto i upozorava da o posvećenosti Vlade borbi protiv korupcije govori činjenica da se smanjuju davanja za Agenciju za borbu protiv korupcije.