banner-image

Podkast Agrosmarta: Kako vlast devet godina sistemski uništava poljoprivredu

Šta je vlast radila i kako poslednjih devet godina sistemski uništava mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, između ostalog kako bi mogla da raspolaže zemljištem. Ne samo državnim, nego i privatnim. Kako se, upravo zahvaljujući takvoj vlasti, moglo i može desiti da oko 2.500 poljoprivrednih gazdinstava ostane bez mogućnosti da dobiju zemlju u zakup. I tako sledećih 30 godina. Kako paori na sudu vode borbu protiv države boreći se za najvažniji resurs koji ova država ima – poljoprivredno zemljište, čučete u novom podkastu Agrosmarta od Dragana Kleuta, predsednika Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

 

I pokrajinska poslanica Olena Papuga ukazuje na to da je samo priča da ne može zemlja da se prodaje strancima, ali očigledno da oranice, po zakonu, mogu da se izdaju stranim državljanima. To je učinjeno zakonom još pre 2015. godine, omogućeno je izdavanje strancima dugoročno po cenama koje predvidi država, odnosno, arendi koju predvidi država.

Od Aleksandra Žarkova iz firme YuTeam Software čućete koliko svakodnevni rad u poljoprivredi može da olakša knjiga polja, bez obzira da li je reč o ratarima, povrtarima, voćarima… Veb aplikacija jednostavna je za korišćenje a prati ceo proces proizvodnje. Evidentira se utrošak repromaterijala, utrošak sati radne snage i sati mašina. Knjiga polja nije nikakva komplikacija – ona je grafički orijentisana, na srpskom jeziku. Umnogome posao olakšava Vesni Nikolin, agronomu u Carskoj bašti koja ima 20 hektara pod povrćem, pod plastenicima hektar, a više od dve hiljade kvadratnih metara pod staklenikom. Na toj površini radi više od 100 kooperanata i bez elektronskog, savremenog alata kakva je knjiga polja, Vesni bi posao bio mnogo teži, s obzirom na to da je reč o intenzivnoj proizvodnji i da su aktivnosti na parcelama česte.

Aljoša Uzelac iz Triglav osiguranja objašnjava šta je sve moguće osigurati –  praktično sve ratarske kulture, voće, povrće, stabla, sadni materijal, staklenike, plastenike. Takođe i lekovito bilje, sirak za metle… Glavni i osnovni rizici kod osiguranja useva jesu grad, požari, udar groma.

Aleksandar Đuragin iz Čuruga ove godine se odlučio da osigura svu zemlju koju obrađuje. Šteta se dogodila, njegovi usevi pretrpeli su štetu. Svoje iskustvo Đuragin sumira rečenicom u kojoj preporučuje osiguranje, smatra da ono treba da postane normalna stavka kao i bacanje đubriva kako bi poljoprivrednik u toku celog procesa bio bez brige.

Čujte o ovome, kliknite na link: https://agrosmart.sounder.fm/episode/agrosmart004

Agrosmart podkast pripremila je Aleksandra Živković Bučko.