banner-image

Usvojena strategija razvoja srpskog vinarstva: Cilj veća i kvalitetnija proizvodnja

Značajan dokument za naše vinare i vinogradare prihvaćen je na sednici Vlade Srbije, nakon višemesečnog odlaganja zbog pandemije.

Vlada Republike Srbije usvojila je dugoročnu strategiju razvoja vinskog sektora, koja do detalja pokriva razvoj našeg vinarstva i vinogradarstva do 2030. godine!

Ideja o stvaranju strategije rodila se u saradnji resornih ministarstava poljoprivrede i finansija sa Savezom vinara i vinogradara Srbije (SVVS), a za posao pisanja strategije angažovana je internacionalna konsultantska agencija Horwath HTL, sa velikim iskustvom u izradi strategija za promociju vinskih regija.

Vest o tome da je dokument prihvaćen i da je sve spremno za početak realizacije objavio je Savez vinara i vinogradara Srbije.

– Posle više od godinu dana napornog rada na izradi Strategije, Savez sa ponosom objavljuje da je Vlada Republike Srbije na redovnom zasedanju usvojila desetogodišnji program razvoj vinarstva i vinogradarstva, čime su postavljeni jaki temelji i otvoren širok put za razvoj našeg sektora – objavio je SVVS.

Marko Malićanin, predsednik Saveza, kaže za Vino & Fino da je značaj usvojene strategije nemerljiv, jer ona pokriva i unapređuje sve aspekte vinskog i vinogradarskog sektora.

– Radili smo duže od godinu dana na ovome, ali je zbog korone sve bilo stalo na neko vreme. No, od marta smo imali niz radnih sastanaka sa predstavnicima Vlade Srbije kao i agencije Horwath HTL. Konkretno, strategija je vrlo obiman dokument koji se kroz osamnaest „poluga“ dotiče svake sfere vinskog života, od povećavanja površina pod vinovom lozom, ukrupnjavanja vinograda, komasacije, unapređenja školstva u kome su uočeni mnogi nedostaci, marketinškog nastupa, isticanja geografskog porekla… Ima još mnogo posla, ali u novu godinu ulazimo rasterećeniji. Usvajanje strategije u ovoj godini omogućava planiranje aktivnosti i budžeta za 2021. – govori Marko Malićanin i dodaje:

– Rezultat implementacije ove strategije treba da bude povećanje kvaliteta vina, povećanje potrošnje, edukacija potrošača, suzbijanje sive ekonomije, postavljanje zdrave osnove za stvaranje našeg kvalitetnog sadnog materijala, i uopšte pretvaranje vinarstva u ozbiljnu, veliku privrednu granu – kaže Malićanin.

Izvor: Vinoifino