banner-image

Posetite vebinare Ambasade Španije o navodnjavanju i zadrugarstvu

Ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu i Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX), petu godinu zaredom predstavljaju najnapredniju špansku poljoprivrednu tehnologiju srpskoj publici, ovog puta u online formatu na sajmu Expo Online Agriculture.

Statistički podaci govore da je Španija jedan od vodećih evropskih i svetskih poljoprivrednih proizvođača, a interesantna je činjenica da je veliki deo te proizvodnje koncentrisan u delovima zemlje čije klimatske prilike (dugački sušni periodi, nedostatak vode) i kvalitet zemljišta ne predstavljaju povoljno okruženje za poljoprivrednu proizvodnju, a još manje za ovakve rezultate. Odgovor, naravno, leži u primeni adekvatne tehnologije i dobroj organizaciji proizvodnje.

Jedan od razloga za uspeh španske poljoprivrede je i tradicija zadrugarstva koja se u Španiji negovala od davnina, što je doprinelo rastu ovog sektora kroz komercijalna partnerstva i udruživanja. Španski model zadruga se primenjuje širom sveta kao provereno rešenje za nove izazove sa kojima se danas susreće poljoprivredni sektor širom sveta.

Godinama unazad se primećuje tendencija smanjenja prostih zadruga, odnosno, njihovo ukrupnjavanje u složene zadruge, što ukazuje na neophodnost udruživanja. U Španiji, postoji preko 3.000 poljoprivrednoprehrambenih zadruga od kojih je 42% deo složenih zadruga. Među njima, 130 najvećih složenih zadruga generiše 23% ukupnog zadružnog prihoda, što najbolje govori o važnosti udruživanja.

Ističe se i činjenica da se u Španiji skoro četvrtina poljoprivrednog zemljišta navodnjava, a prvi zakoni o navodnjavanju doneti su još u 19. veku. Nepovoljni klimatski uslovi naterali su španske proizvođače poljoprivredne opreme da razviju inovativna rešenja koja će trajno odgovoriti na izazove sa kojima se poljoprivrednici susreću širom sveta. Sve više se ulaže i u optimizaciju potrošnje vode, u čemu španski zalivni sistemi beleže visoku efikasnost.

Upravo će o ovim temama – navodnjavanju i poljoprivrednim zadrugama – biti reči na webinarima koje Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije organizuje u sklopu ovogodišnjeg, virtuelnog izdanja Međunarodnog sajma poljoprivrede:

U sredu, 16.12. u 14:30 časova, u saradnji sa UN FAO, webinar Strategija navodnjavanja Republike Srbije i španski model udruživanja vodokorisnika će predstaviti napredak u izradi Strategije navodnjavanja koju su podržali UN FAO i EBRD. Kako je udruživanje korisnika jedan od bitnih aspekata razvoja i funkcionisanja sistema za navodnjavanje, predstavnik Španske federacije korisnika sistema za navodnjavanje će predstaviti njihov model funkcionisanja i ulogu koju udruženja imaju za svoje članove.

U četvrtak, 17.12 u 13:00 časova, u saradnji sa Asocijacijom za promociju srpske hrane, panel diskusiju pod nazivom Zadruga ili zabluda – trenutno stanje i tržišni potencijali zadruga(rstva) u kojoj će učestvovati predstavnici srpskih zadruga i aktivni učesnici zadrugarskog ekosistema Srbije kao i tehnički direktor Zadružnog saveza Španije. Tokom panela, učesnici će pokušati da odgovore na neka od pitanja: Kakvo je stanje u srpskom zadrugarstvu a kakvo u Španiji? Da li je zadrugarstvo u Srbiji zaživelo više nego juče? Kakvo je stanje na terenu, i koji su glavni razlozi formiranja zadruga u Srbiji? Zašto je špansko zadrugarstvo u prehrambenom sektoru razvijenije nego kod nas? Koje dobre stvari iz Španije možemo da primenimo u Srbiji? Na koji način funkcionišu moderne zadruge? Kako se zadruge bore sa COVID krizom? Da li su zadruge konkurentne na tržištu?