banner-image

Bez elektronske knjige polja nema uspešne poljoprivrede

Vođenje knjige polja od izuzetne je važnosti za svaku ozbiljnu proizvodnju, bilo da je reč o ratarstvu, voćarstvu, povrtartstvu… Elektronska knjiga polja koja umnogome olakšava taj posao svima koji je vode, koja je odličan alat za stopostotno praćenje proizvodnje uz mnogo manje truda i utrošenog vremena, još je važnija. Nažalost, najveći broj poljoprivrednika ne koristi ovo, vrlo jednostavno rešenje premda ono pruža mnogo više od unošenja podataka o tretiranju zemljišta i biljaka – prati i ekonomsku isplativost, pruža analizu ulaganja, omogućuje i povećanje efikasnosti proizvodnje.

Veb aplikacije projektovane su kao alat za planiranje i praćenje svakodnevnih aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji. Takva je i aplikacija KnjigaPOLJA. Predstavlja značajnu pomoć u planiranju biljne proizvodnje jer omogućava jednostavno analiziranje proizvodnih aktivnosti i praćenje ostvarenih rezultata (prinosa) i ostvarenih troškova, a o njoj više saznajemo od Aleksnadra Žarkova, director firme “YuTeam Software“ iz Zrenjanina.

Praktično knjiga polja je stara, dobra knjiga polja, koju smo svi mi nekad davno koristili u papiru, u obliku one ogromne knjižurine koja se zvala knjiga polja. Sada je to prebačeno sve na digitalnu veb aplikaciju koja bi praktično trebala da pored pukih evidencija obezbedi i jednu vrlo bitnu dimenziju, a to je koliko je isplativa određena proizvodnja. Namenjena je da pomogne svim ljudima koji se bave poljoprivredom, i to bez obzira da li su ratari, povrtari, voćari… Da prate sve aktivnosti koje se dešavaju u samom procesu proizvodnje. I da uz te aktivnosti evidentiraju utrošak repromaterijala, utrošak sati radne snage i utrošak sati mašina. Bitno je reći da elektronska knjiga polja nije neka velika komplikacija – ona je grafički orijentisana, na srpskom jeziku, kaže Žarkov.

Objašnjava i kako izgleda ova veb aplikacija. Šta je to što korisnik vidi, te kako izgleda unošenje podataka:

-Korisnik dobija na osnovnom ekranu grafički potpuno orijentisan interfejs koji praktično dijagramima pokazuje trenutno stanje poslovanja. To znači koliko je trenutno aktivnih proizvodnih naloga, a jedan proizvodni nalog se može vezati u principu za jednu poljoprivrednu kulturu i na samom glavnom ekranu odmah može da vidi koliki su mu ukupni troškovi do tog momenta. Onog trenutka kada počnu da evidentiraju svoje prihode automatski će moći da vide da li su u plusu ili minusu što se tiče same kalkulacije proizvodnje. Prvi korak bi praktično bio unos osnovnih šifarnika, to su pomenute parcele, to su radnici, mašine, kulture koje će proizvoditi i tako dalje. Suština, i da kažem osnovni unos je proizvodni nalog gde mi praktično za određeni period vremenski ili za određeni dan unosimo sve aktivnosti koje su se desile na terenu. Na osnovu svih tih invencija proizilazi praktično praćenje kompletno od svog utroška materijala, sati, i svega ostalog što se potroši tokom proizvodnje. Nakon toga korisnik ima mogućnost da pretražuje, odnosno da izlista nekoliko vrlo zanimljivih izveštaja koji će ustvari analitički prikazati sve te pomenute podatke, da li se radi utrošcima ili o prihodima.”

 

Foto: Carska bašta

Vesna Nikolin,  je agronom u Carskoj bašti koja ima 20 hektara, pod plastenicima je hektar, a više od dve hiljade kvadratnih metara je pod staklenikom. Na toj površini radi više od 100 kooperanata, uglavnom je povrtarska proivodnja u pitanju i to paprika, kupus, tikvica, patlidžan, krastavac i rasad. Međutim, Nikolin dodaje da je to promenljivo jer su u obavezi da prate plodored – kulture smenjuju onako kako polodored nalaže. Uz sve to, treba da prate uspešnost proizvodnje svih kooperanata.

-Od 2017. godine koristimo knjigu polja i obzirom da je reč o intenzivnoj proizvodnji i da se aktivnosti na parcelama česte, praćenje i beleženje svih tih aktivnosti je bilo dosta komplikovano i iziskivalo je mnogo vremena. Danas korišćenjem elektronske knjige polja planiramo i pratimo našu proizvodnju mnogo brže, mnogo bolje i efikasnije. Korišćenjem ove aplikacije omogućeno je da se analiziraju sve aktivnosti na parceli, da se prate ostvareni prinosi, postignuti rezultati, troškovi, prihodi – kaže Vesna Nikolin.

Objašnjava i zašto je njima u Carskoj bašti ova veb aplikacija korisna:

Šta je prednost korišćenja knjige polja kod Carske bašte – imamo oko 160 kooperanata, koji koji imaju različitu  površinu, neko manje neku više. Često nas pitaju šta je to što bi naredne godine trebalo da posejemo i gajimo na našem zemljištu. Mi tad već imamo gotove analize i tako pristupamo u razgovoru s njima. Možemo da im kažemo koliki će biti troškovi obrade zemljišta, đubrenje, utrošak sredstava za zaštitu bilja, utrošak radne snage, koja je otkupna cena bila, koliko procentualno je bilo prinosa ukoliko se budu pridržavali te tehnologije koju mi predlažemo, kolike će ostvariti prinose prve, druge klase i kolika je zarada, ono što najviše interesuje proizvođače, objašnjava ona.

A. Bučko