banner-image

Velika olakšica za učesnike na IPARD konkursima – deo evropskih para odmah po odobrenju projekta

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede Biljana Petrović potvrdila je danas da se radi na izmeni zakonskog okvira koji bi omogućio podnosiocima zahteva za odobrenje IPARD projekata da po dobijanju pozitivnih rešenja povuku do 50 odsto odobrenog iznosa podrške.

Kako je Agrosmart već pisao, Evropska komisija, izmenama Sektosrkog sporazuma, omogućila je zemljama korisnicama IPARD fonda avansno plaćanje podsticaja. To se u Srbiji može očekivati naredne godine, nakon usvajanja izmene i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno po početku primene IPARD III programa. Pomenimo, sada je procedura, odnosno pravilo uspostavljeno IPARD legislativom takvo da po odobrenju projekta podnosilac zahteva u potpunosti finansira investiciju, najčešće uz pomoć banke, pa tek kada završi sav posao dobija povraćaj novca iz IPARD fonda. Dakle, ubuduće, nakon izmene procedura, moći će već na početku investiranja da povuku do polovine vrednosti investicije bez PDV-a. Tako bi se ubrzao i investitorima olakšao zavšetak projekta.

Biljana Petrović je na današnjoj prezentaciji „Sprovođenje IPARD II programa“ na onlajn Međunarodnom sajmu poljoprivrede saopštila da je u poslednjih godinu dana odobreno IPARD projekata vrednih 42.7 miliona evra, te da je najveći broj zahteva za odobrenje – 1.232, podneto na javnim pozivima za Meru 1, koja obuhvata nabavku traktora, mehanizacije i izdradnju i opremanje farmi, skladišnih kapaciteta, staklenika, plastenika, podizanje voćnjaka, nabavku sistema za navodnjavanje… Tim zahtevima traženo je 193, 7 miliona evra, a do 1. decembra je isplaćeno 7,5 miliona. U okviru Mere 1 obrađeno je 65 odsto zahteva, usvojeno ih je 487 zahteva u ukupnom iznosu od 27 miliona evra.

Malo zahteva za preradu, mnogo za seoski turizam

U okviru Mere 3 – koja se odnosi na preradu poljoprivrednih proizvoda isplaćeno je 3,5 miliona evra, podneta su do početka decembra 202 zahteva, a usvojeno 57.

Na prvom pozivu za ruralni turizam koji je u okviru Mere 7 trajao do 30. oktobra po rečima direktorke Uprave za agrarna plaćanja, stiglo je 314 zahteva, s tim da su neki bili neblagovremeni. Pre par dana je objavljena rang lista pristiglih zahteva na kojoj je 309 podnosilaca, a njih 277 dobilo je bodove. Ukupno su učesnici na ovom konkursu tražili podršku iz IPARD fonda vrednu 47 miliona evra, što je oko 5,4 milijarde dinara, a na raspolaganju su im 2,3 milijarde.

S. K.