banner-image

Amerika odobrila proizvodnju genetski modifikovanih svinja za ljudsku ishranu

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je „patent“ genetski modifikovanih svinja, za ishranu ili „uzgoj“ medicinskih proizvoda, piše Nova ekonomija.

Svinje, koje je razvila medicinska kompanija Revivicor, mogle bi da se koristiе za obezbeđivanje organa i tkiva za transplantaciju, ili za proizvodnju mesa koje je bezbedno za ljude sa alergijama na meso.

„Odobrenje životinjskog biotehnološkog proizvoda za hranu i kao potencijalni izvor za biomedicinsku upotrebu predstavlja ogromnu prekretnicu za nauku“, rekao je komesar FDA Stiven M. Han u saopštenju za štampu.

Svinje se zovu „GalSafe“ svinje jer im nedostaje molekul koji se naziva alfa-gal šećer, koji može izazvati alergijske reakcije. Alfa-gal šećer nalazi se kod mnogih sisara, ali obično ne i kod ljudi. Alfa-gal sindrom (AGS), koji uzrokuje ozbiljnu alergiju na meso, može se desiti nakon ujeda krpelja.

Iako još uvek nije posebno testiran za ljude sa AGS-om, FDA je utvrdila da su svinjski proizvodi GalSafe bezbedni za ishranu opšte populacije.

Od njih bi mogli i da se prave lekovi poput heparina, uobičajenog razređivača krvi proizvedenog iz životinjskog tkiva, sigurnijim za ljude sa AGS-om.

GalSafe soj takođe može biti koristan u transplantaciji organa, jer alfa-gal šećer može biti uzrok odbacivanja organa. Bezbednost ovih organizama u potencijalnim transplantacijama nije proverena, pa su potrebna dalja istraživanja.

Ovo nije prvi put da FDA odobrava genetski modifikovane životinje.

FDA je 2009. odobrila genetski izmenjene koze, a 2015. godine i piliće koji su se koristili u proizvodnji lekova, ali svinje GalSafe označavaju prvi put da je FDA odobrila genetski izmenjenu životinju i za ljudsku i za medicinsku upotrebu.