banner-image

Vinarstvo i vinogradarstvo značajan privredni potencijal Srbije

U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija „ Vinarstvo i vinogradarstvo kao privredni potencijal u Srbiji“. Nacionalna strategija razvoja vinarstva i vinogradarstav, mogućnost osnivanja Instituta za vinogradarstvo i aktuelni podsticaji države samo su neke od tema o kojima se razgovaralo.

U ime organizatora konferencije sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Mladen Petković istako je da će Privredna komora Vojvodine biti partner u procesu razvoja i sprovođenja te strategije. Pozdravljajući učesnike predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je komora mesto okupljanja privrednika i da će  i dalje nastaviti da pomaže razvoj i promociju vojvođanskih vinara.

Govoreći o usvojenoj Strategiji o vinrstvu i vinogradarstvu – dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila prošle sedmice Dragan Krgović , vinarija „ Krgović“ , koji je i sam dao doprinos u njenom kreiranju istakao je da je ovaj  dokumenat važan jer se donosi prvi put a vinarstvo je prepoznato kao strateška grana.

Marko Malićanin, predesednik Saveza vinara i vinogradara Srbije istako je da je usvojena strategija obradovala sve one koji pripadaju toj branši jer je godina na izmaku teška, a kako je istakao čeka nas i težak oporavak. Upravo strategija je definisala i set mera- pravilnik o podsticajima koji su već u primeni i značajno su olakšali vinogradarima čitavu godinu. Posebni ciljevi u startegiji određeni su prema razvoju proizvoda koji se odnose na identitet. Utvrđeni je potreba i za prilagođavanjem obrazovnog i naučnog segmenta prema usmerenom proučavanju ove grane.

Aleksandar Vinčić , vinarija „Vista Hil“ istakao je da su se u stvari vinari skupili oko zajedničke ideje i iz toga je i nastalo Udrženje „ Srem- Fruška Gora“ te se preko pojedinaca i udruženja ideje zaokružuju u Savezu i realaizuju u zakonskim okvirima.

Posle prepoznavanja značaja razvoja vinarstva postavlja se pitanje da li je sazrelo vreme da otvaranjem Instituta za vinarstvo i  vinogradarstvo. Prof. dr Dragoslav Ivanišević istakao je da  je ovo vreme, dugoročno gledano, pozitivnog trenda za srpsko vinartsvo. Formiranjem strategije ističe Ivanišević krenulo se od polaznih činjnica a svakako je kaže potrebno prilagoditi obrazovni sistem ovoj oblasti.

Učesnici konferencije govorili su i o aktuelnim podsticajima i kao i novim tržištima i mogućnostima za plasiranjem proizvoda na tržišta kja nisu dovoljno eksploatisana.

Gordan  Bašić, predsednik Udruženja „ Srem – Fruška Gora“ govorio je o značaju izvoza domaćih vina na tržište Kine, udruživanju i pronalaženju partnera na tamošnjim tržištima.

Konferenciju održanu u Privrednoj komori Vojvodine pratila je i publika preko platforme expoonline.rs koja je aktivna i relaizuje programe tokom onlajn međunarodnog sajma poljoprivrede.