banner-image

Kikinda subvencioniše poljoprivredne proizvođače sa 20 miliona dinara

Lokalna samouprava Kikinda je sredstvima za subvencionisanje poljoprivrednih gazdinstava podržala skoro 500 proizvođača, koji su podneli zahteve za kupovinu poljoprivrednih i drugih mašina, opreme i repromaterijala.

Za podsticaj poljoprivrednih proizvođača ove godine je na raspolaganju bilo ukupno 20 miliona dinara, a gazdinstvo je moglo da dobije do 150.000 dinara, odnosno 80 odsto od vrednosti investicije.

Kikinda već četiri godine realizuje ovaj program, a po budžetskim sredstvima, namenjenim za podsticaj poljoprivrednih proizvođača, je među vodećim u Vojvodini. Dalibor Oličkov iz Odseka za poljoprivredu, zadužen za mere ruralnog razvoja, kaže da su pored ove zainteresovani mogli da se opredele za neku od još 15 mera, poput bušenja bunara i nabavke opreme za navodnjavanje:

Od 500 podnetih zahteva, nije podržano samo 17. Zahtevi nisu podržani zbog nepotpune dokumentacije ili zato što su predati nakon isteka roka. Iako smo malo morali da revidiramo budžetska sredstva koja će tokom iduće godine biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima, trudićemo se da pokrijemo sve subvencije. Čak smo dodali i neke nove, rekao je Oličkov.

Vladimiru Krstonošiću, odobrena su sredstva za kupovinu prese za hladno ceđena ulja.

– Mašina košta oko 283.000 dinara. Grad je kupovinu ove mašine subvencionisao sa 150.000 dinara. Saradnja sa lokalnom samoupravom je sjajna. Veoma sam zadovoljan- priznaje Krstonošić koji se sa još nekoliko poljoprivrednika među prvima priključio akciji dezinfikovanja javnih površina.