banner-image

Oporavak cena na berzi, soja do 51,50 din bez PDV

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje obeležilo je proteklu nedelju na Produktnoj berzi. Kraj godine donosi smanjenu aktivnost robno-berzanskih učesnika na tržištu. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.248 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 40.392.110,00 dinara.

Nakon nekoliko nedelja uzastopnog pada, ova sedmica beleži korekciju cena na tržištu kukuruza, usled slabe ponude ove žitarice. Kupoprodajni ugovor za kukuruz sa klauzulom gratis lager do 31. januara zaključen je po jedinstvenoj ceni od 18,80 din/kg bez PDV-a (20,68 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je viša za 3,30%. Iako statistički podaci pokazuju uzlazni trend ove žitarice, važno je napomenuti da je i dalje mala izvozna tražnja na domaćem tržištu.

Cene uljarica na ino-tržištima su značajno porasle, te se cene soje i uljane repice kreću na višegodišnjim maksimumima, izazvanim povećanom prerađivačkom aktivnošću, smanjenim zalihama i strahovima oko sledećeg roda soje u Brazilu. Soja pod pritiskom dešavanja na međunarodnom tržištu beleži pozitivne trendove i na domaćem tržištu. Berzanski ugovori su zaključivani u veoma širokom cenovnom opsegu od 50,00 din/kg do 51,50 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena ove uljarice je viša za 1,03 %.

Pšenica beleži odsustvo iz trgovanja usled slabe ponude. Tražnja pšenice na cenovnom nivou od 20,70 din/kg bez PDV-a na paritetu Vojvodine i 21,50 din/kg isporučeno u luke, nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora. Na uzlazni trend kretanja pšenice u svetu uticala je dobra izvozna tražnja, smanjenje prognoza završnih zaliha u svetu, kao i uvođenje takse na izvoz pšenice od strane Rusije.

Ječam rod 2020. godine, prometovan je po ceni od 18,80 din/kg bez PDV-a (20,68 din/kg sa PDV-om).

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (martovski fjučers) je poskupela 2,05%, a kukuruz (martovski fjučers) je poskupeo 2,66%.

Na cene su uticali različiti faktori. Rusija je zvanično uvela izvozne carine za pšenicu, što je podržalo rast cene pšenice na međunarodnom tržištu. Pad dolara uticao je na cene ovih žitarica, ali i kontinuirana izvozna aktivnost u SAD.

Na ovoj berzi u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 4,21%, a sojina sačma (januarski fjučers) je poskupela 5,49%.

Tokom ove nedelje, cene soje i sojine sačme su zabeležile značajan rast izazvan povećanom prerađivačkom aktivnošću i smanjenim zalihama. U Brazilu se očekuje novi rod soje, ali se zbog trenutnog deficita vode u Južnoj Americi, strahovi oko novog roda povećavaju, što utiče na kretanje cene. Cenu soje su takođe podržale i velike izvozne prodaje u SAD.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,22%, a kukuruz je poskupeo 2,12%.