banner-image

Naprednjaci spiskali 1,2 miliona hektara vojvođanskih oranica

Kad je Đinđić preuzeo Srbiju javni dug je bio 14,2 milijardi evra. Kad su se napredni nazadnjaci dočepali vlasti 2012. zatekli su dug od 15,4 milijarde, a sada je dogurao do 27 milijardi evra.

Žuti lopovi koliko nas zadužiše… 1,2 milijarde, a Vučić deset puta više.

Vučićevo zlatno doba nema spora. Vraćamo dugove, pozajmljujemo po najmanjim kamata, reprogramiramo stare kredite koje su uzimali žuti lopovi, privreda raste, zarađuju državna i javna preduzeća, budžet pun, višak u kasi svake godine, deficita nigde… Pa kad je tako što javni dug ne pada nego poraste za neverovatnih 11,5 milijardi evra? Kako zadužiste Srbiju majstori? Spiskali ste toliko para da se moglo kupiti 1,2 miliona hektara najboljih vojvođanskih oranica… Pa zar niste puteve, bolnice, fabrike gradili tako što ste se manje zaduživali od žutih lopova, pa zar plate i penzije niste isplaćivali iz punog budžeta Siniše Malog…. Kako nas ovoliko zadužiste? Jer je to za našu ili vašu decu…

Raste BDP al rastu i dugovi.

Treba zaista biti vrhunski licemer pa dvet godina pričati o žutim lopovima i bankrotu države, a preskočiti ove Vučićeve poštenjake. Lagarije sada udaraju na zdrav razum svakoga ko zna da broji do deset, a nije politički ostrašćen pa od mržnje ne vidi najprostiju istinu.

Srbija je jula 2012. kada je SNS preuzeo vlast imala javni dug 15,45 milijardi evra, a on danas iznosi preko 27 milijardi. To jest 11,5 milijardi evra više. S druge starne, kada se sve sravni, žuti lopovi su Srbiju do 2001. do 2012. zadužili za samo milijardu evra. Verovali ili ne.

Znači od trenuka dolaska Vučića i kompanije na vlast, za prethodnih devet godina, Srbija je zadužena za oko 11,5  milijardi evra ili oko 2.000 evra dodatnog duga za svakog punoletnog građanina. U kolika će nas govna uvaliti sledeće i sledećih godina bog sveti zna. Pritom smanjili su plate i penzije za 10 odsto i to proglasili ekonomskim uspehom i spasom Srbije od bankorota.

Kad mogu Vučić i falsifikator Siniša Mali ovako da računaju možemo i mi. S tim što su naši podaci sigurno tačni, a tumačenje slobodno.

Da krenemo redom. Nove vlasti u Srbiji, nakon Slobodana Miloševića, nasledile su javni dug u iznosu od 14,2 milijardi evra.

Đinđić i žuti lopovi su tako uništavali Srbiju da je najniži nivo javnog duga bio pred svetsku ekonomsku krizu, u junu 2008, kada se spustio na 8.623,6 miliona evra.

Krenula kriza, a Tadić i gomila nesposobnjakovića sa sve Dinkićem, Vesićem, Krstićem, Dačićem i Krkobabićem nagurala je dugove na 15,45 milijarde evra. Onda stigoše spasioci takozvani radiklani naprednjaci i Srbiju zadužiše za 11,5  milijardi evra.

Prosto. Šešelj i Vučić su napustili vlast 2001. i ostavilli dug od 14 milijardi evra. Kad su se ponovo vratili dug je bio 15,3. A kad odu biće kriv Đilas što su Srbiju zadužili za 40 ili 50 milijardi evra.

Da se vratimo  na ono što su sigurno potrošili do sada. Koliko je 12 milijardi evra para i na šta su potrošene.

Skoro pa svih 700.000 čalnova SNS svakodnevno proziva Dragana Đilasa da je ukrao 600 miliona evra. To je u redu, i mene zanima da li je i koliko nezakonito maznuo. Ali ostaje pitanje zašto ga za devet godina vladavine Vučića i ekipe nisu osudili i pare vratili narodu i dražavi. Malo im devet godina. Ili im Đilas služi da bi oni kupovali jelke za 80.000 evra, trgovali oružjem, rasprodavali njive u bescenje, gradili Novi Sad na vodi i činili milione manjih i krupnijih prevara i mućki. Šta je u pitanju? Zagorka Dolovac žuta. Pa što je ne smene? Postavio je Tadić. Kad mogu direktore pozorišta i muzeja u Šapcu da smene za dva dana što ne smeniše Zagorku za devet godina, kad je već žuta i nikakva pa da lepo uhapse i presude Đilasu. Žuta je Zagorka ko i Vesić, Beba Popović, Krstić…

Bavićemo se podacima onako kako se bavi i kako ih prezentuje Vučić po televizijama i s grafikonima. To nije ekonomski najkorektnije  ali Vučić i Mali očigledno drugačije ne razumeju i ne rade. Ni oni ni oni koji ih podržavaju.

Možda 11,5  milijardi evra naprednjacima zvuči apstraktno, ali račun kaže da su slupali toliko para da se za to moglo kupiti 1,2 miliona hektara najbolje vojvođanske zemlje po ceni od oko 10.000 evra po hektaru. U celoj Vojvodini ima tek oko 1,6 miliona hektara ovakivih oranica. Znači sjebali su skoro celu Vojvodinu.

Pomoć mladim poljoprivrednicima. Udaraju u talambase kako će dati po 15.000 evra. Znači za 11,5 miliardi evra skoro svako mlado domaćinstvo u Srbiji moglo je da dobije solidnu pomoć, jer pare koje su slupali naprednjaci iznose kao pomoć za oko 750.000 mladih domaćinstava. Malo li je?

Kilometar vrhunskog autoputa kroz Srbiju košta od 1,5 do 10 milona evra.  Nek je prosek pet milona to znači da se za  11,5 milijardi evra  moglo sagraditi najmanje 2.000 kilometara. Od Beograda do Pariza i još da pretekne 300 kilometara.

Koliko je tačno putava izgradio i otvorio Vučić nije poznato ali više od 400 kilometara sigurno nije. Nijedan nisu sami ni počeli ni zvaršili, ali se hvale.

Vučić reče da ulaže u bolnice i da pre njega niko ništa nije ni uložio ni izgradio. Kad su Šešelj i on 2001. otišli sa vlasti zatekli su u bolnicama sve ono 2012. što su ostavili. Da li je to verovatno prosudite sami, ali da se vratimo na izgradnju njegovih uspeha. Reče da će izgradnja kliničkog centra u Beogradu koštati 125 miliona evra. Najbolji, najveći na svetu i šire. Super za 11,5 milijardi erva moglo se sagraditi 100 kliničkoh centara. Najboljih i najvećih na svetu. Onaj u Novom Sadu je tek dopola gotov, a ni prvi deo nije gradio Vučić. To što je razjurio doktore i medicinske seste smanjujući im ionako bedne plate nije važno.Važno je da ih sada kuje u zvezde i deli odlikovanja ali odliv mozgova zbog bahosti nikada neće nadoknditi.

Milovan Lukić