banner-image

Podneta krivična prijava protiv dekana i čelnika Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu

Pred posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu u toku je predistražni postupak protiv dekana Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljka Tice i tri profesora zbog zloupotrebe službenog položaja. Oni se sumnjiče da su, navodno, na nezakonit način za nekoliko godina prisvojili oko sto miliona dinara.

Kako saznajemo, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu izdalo je nalog policiji za prikupljanje potrebnih obaveštenja u okviru predistražnog postupka kojim su pored Tice, obuhvaćena i tri profesora – Vladislav Zekić, Dejan Janković i Dragan Milić. Milić je, posebno je zanimljivo, istovremeno i savetnik ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

U krivičnoj prijavi, koja je dostavljena Danasu, u ime „organizacije Valter“, navode se brojne moguće malverzacije na fakultetu: da je dekan 2018. godine kupio mehanizaciju u vrednosti od 90 miliona dinara, a da su novac od pruženih usluga preko departmana za agroekonomiju i od obrade državne zemlje podelili dekan Tica i profesori Milić i Zekić.

Dekanu se prebacuje nezakonita raspodela uvećanih plata po osnovu uvećanih normi časova za skoro 70 posto zaposlenih, kojima je uvećavan broj takvih časova čak i u vreme vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa. U tome prednjače, kako se navodi u prijavi, dekan i pomenuti profesori koji redovno primaju 30 posto uvećane plate. Pre nekoliko godina to je konstatovala i Državna revizorska institucija.

Prema navodima krivične prijave, dekan i njegova dva najbliža saradnika profesori Milić i Zekić, od izbora Nedeljka Tice na funkciju dekana, su preko autorskih honorara i uvećanog ličnog dohotka, sebi, mimo redovne plate, isplatili preko sto miliona dinara, odnosno više od 850.000 evra.

Dekanu Poljoprivrednog fakulteta se prebacuje i zapošljavanje rodbine i prijatelja, njihovo angažovanje u njegovoj privatnoj firmi, pa čak i kupovina fakultetskim novcima – časopisa za žene. A tu nije kraj navodnim zloupotrebama, pa se traži da se istraži i kako novac od prijava studentskih ispita odlazi u džepove profesora, kako su potrošena sredstva dobijena za međunarodne projekte…

Dekan dr Nedeljko Tica za Danas u odgovoru dostavljenom mejlom podnošenje krivične prijave komentariše kao nastavak bolesnog ponašanja osobe koje je zaposlena na fakultetu, poznata pod nadimkom „progonitelj“. On navodi da je ta osoba u proteklih pola godine „na stotine elektronskih adresa na fakultetu kao i državnim institucijama, prijateljima i članovima porodice poslao brojne neistine o dr Tici, njegovim saradnicima, nastavnicima kao i o radu i poslovanju fakulteta“.

„Izvor svih tih neistina je samo jedna osoba, dobro poznata svim zaposlenim na fakultetu. On,“progonitelj“, poznat je po tome da je uvek nekog u prošlosti proganjao. Svi na fakultetu, njegovi najbliži saradnici, njegov departman, osobe van fakulteta, rekli su ne njegovim suludim konstrukcijama, izmišljotinama i pretnjama krivičnim prijavama“.

Dekan ocenjuje da je „ta osoba najveća sramota u slavnoj istoriji ovog fakulteta“. On dodaje da je krivična prijava podneta kako bi bili opstruirani nedavni izbori za dekana na kojima je dr Tica ponovo imenovan za čelnika fakulteta. „U pitanju je osoba koja ima bolesnu ambiciju da postane dekan po svaku cenu ali kako to ne može učiniti u redovnom postupku, jer nema podršku kolektiva, on to pokušava na ovakav način“, ističe dekan. On kategorički odbacuje navode prijave i ističe da se u svim situacijama postupa u skladu sa zakonom i pravilnicima fakulteta.

„Na fakultetu i u zavisnim privrednim društvima u vlasništvu fakulteta nije zaposlen niko od moje bliže i dalje rodbine. Ali zato jeste „progoniteljeva“ supruga, kum i bliži rođak. Ugovore o radu za ove osobe nisam potpisao jer su zaključeni u periodu pre nego što sam izabran za dekana ili su po nalogu „progonitelja“ zaključeni u zavisnim privrednim društvima u kojima nemam takva ovlašćenja“, navodi na kraju dekan dr Nedeljko Tica.

Istraga će utvrditi da li su i koliko navodi iz prijave tačni.

Izvor: Danas