banner-image

Zima toplija od proseka, za Novu godinu bez snega

Zakoračili smo u zimu. Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da prognoze trenutno pokazuju da su veće šanse da će zima biti topla i blaga i relativno suva.

– Prošli smo kroz period koji je bio relativno suv u toku novembra, tako da taj trend suvog vremena verovatno će se nastaviti“, rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, to ne znači da nećemo imati padavine, ali će ih u proseku u toku zime biti manje nego inače, tako da je moguće da povremeno imamo veću količinu padavina i hladan period sa možda više snega.

– Ako gledamo celu zimu, u proseku, ne bi trebalo da bude strašno hladna zima sa puno snega, ljude obično zavara povremena promena vremena kada se nešto drastično promeni u odnosu na neki prosek, istakao je Đurđević.

Kada kažemo blaga zima, pričamo o periodu od tri meseca, a ne o pojedinačnim epizodama, kakve nisu retkost. A kada kažemo strašna zima, klimatolog ukazuje da tada mislimo na periode kada maksimalna dnevna temperatura ide ispod nule i imamo ledene dane.

Dešavalo se da desetak dana u kontinuitetu imamo niske temperature, što je moguće i ove zime: sezonska prognoza pokazuje da će zima biti malo toplija od dugogodišnjeg proseka, ali treba da se prati srednjoročna i kratkoročna prognoza iz dana u dan da bismo mogli da se spremimo za eventualne hladne dane.

Prošle godine u ovo vreme takođe nije bilo snega, 2018. jeste. Sutra će biti 12 do 15 stepeni, ali za vikend susnežica.

Đurđević je rekao da će posle toplijeg dela biti zahlađenje i tokom vikenda postoje šanse za susnežicu. Veće su šanse da se na jugu zadrži snežni pokrivač, ali posle toga dolazi otopljenje.

– Pred samu Novu godinu verovatno nećemo imati snega u nižim predelima, dok će na planinama možda i ostati, kaže Đurđević.

Zahlađenje će biti samo za vikend, podvlači klimatolog.