banner-image

Prijava sezonskih radnika u tri klika a donosi mnogo i poslodavcima i sezoncima

„Agroinfo karavan“ za poljoprivrednike do sredine januara posetiće 15 lokalnih samouprava širom Srbije i upoznati proizvođače i sezonske radnike sa detaljima pojednostavljene procedure angažovanja za sezonske poslove putem portala i mobilne aplikacije. Elektronska prijava sezonaca smatra se reformskom, jer je samo u prvoj godini primene, rad na crno smanjen za 37 odsto.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Tisa Čaušević, šefica jedinice Naleda za poljoprivredu, kaže da se elektronska prijava sezonskih radnika u poljoprivredi smatra se reformskom zato što prvi put od 2019. godine poljoprivrednici mogu da prijave elektronski sezonske radike koje povremeno angažuju.

Prema njenim rečima, cilj „Agroinfo karavana“, koji će posetiti 15 opština na teritoriji cele Srbije, jeste da se ovaj sistem približi s jedne strane poslodavcima – poljoprivrednicima koji možda još ne znaju da on postoji i koje su njegove koristi, i s druge strane potencijalnim sezonskim radnicima.

Sastanci se, dodaje Čauševićeva, održavaju sa predstavnicima Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnicima opština i poljoprivrednih udruženja koji su potencijalni poslodavci.

Šefica jedinice Naleda za poljoprivredu kaže da je uvek potreban neki period da bi se ljudi navikli na korišćenje novih tehnologija i da su se poljoprivrednici jako dobro snašli.

Detaljna uputstva poslodavci mogu naći na portalu poreske uprave www.sezonskiradnici.gov.rs ili putem mobilne aplikacije.

„Ukoliko su u pitanju fizička lica, potrebno je da se registruju uz pomoć elektronskog sertifikata ili da odu u servisni centar u opštini gde će neko za njih da otvori nalog i omogući im da koriste sistem“, objašnjava Čauševićeva.

Sistem podseća na kalendar

Prema njenima rečima, sistem je vrlo jednostavan i podseća na najobičniji kalendar gde se unose samo dani u kojima se angažuju radnici i na kojim poslovima.

Na ovaj pojednostavljen način radnike mogu da angažuju pravna i fizička lica i preduzetnici, odnosno svi koji imaju potrebu za plaćenom radnom snagom u poljoprivredi.

„Prava koje sezonski radnici ostvaruju su pre svega penziono pravo za svaki dan rada, zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, zagarnatovana minimalna nadnica na sat“, kaže šefica jedinice Naleda za poljoprivredu.

Dodaje da ova vrsta radnog angažovanja ne podrazumeva automatsko sklanjanje sa evidencije nezaposlenih lica u Nacionalnoj službi niti gubitak nekih prethodno stečenih socijalnih prava.

Legalno poslovanje i zapošljavanje biće i jedna od najvažnijih aktivnosti Vlade u 2021. godini.

„Videlo se da ovaj sistem ima efekta tako da se planira proširenje sistema na neke druge delatnosti gde to ima smisla za povremena i kratkotrajna angažovanja, pre svega u turizmu i ugostiteljstvu, građevini i pomoći u kući“, smatra Tisa Čaušević.

Izvor: RTS