banner-image

Sledeći IPARD javni poziv tek u aprilu 2021. godine, kasni se pola godine

Iako je javni poziv za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava iz IPARD II programa trebalo da bude raspisan u oktobru, odnosno novembru, ova godina privedena je kraju bez ijednog otvorenog konkursa koji se odnosi na ta ulaganja. Reč je o javnim pozivima za nabavku novog traktora, te nabavku mašina i mehanizacije i izgrdanju i opremanje objekata (farmi, skladišta, plastenika, staklenika, podizanje voćnjaka, vinograda, sistema za navodnjavanje…).

Prema planu koje je početkom ove godine objavilo Ministarstvo poljoprivrede za oktobarski i novembarski konkurs bio je predviđen fond od oko 3,1 milijardu dinara – 620 miliona za nabavku traktora i 2,48 milijardi za mehanizaciju i izgradnju.

Premda su mnogi poljoprivrednici planirali investicije shodno planu ministarstva, u ovoj godini nisu dobili priliku da konkurišu za tu podršku. Prema najavama nadležnih, ti se konkursi mogu očekivati tek u aprilu iduće godine, a s obzirom na to da Uprava za agrarna plaćanja ima rok devet meseci po zatvaranju javnih poziva da odobri ili odbije zahteve, to znači da bi se s realizacijom odobrenih projekata moglo početi tek u martu 2022. godine. To, naravno, mnogim investitorima kvari planove za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i iz sadašnje perspektive gledano ne uliva sigurnost.

Olakšavajuća okolnost je ta što će biti omogućeno podnosiocima zahteva za odobrenje IPARD projekata da po dobijanju pozitivnih rešenja povuku do 50 odsto odobrenog iznosa podrške.

 

Kako je Agrosmart već pisao, Evropska komisija, izmenama Sektorskog sporazuma, omogućila je zemljama korisnicama IPARD fonda avansno plaćanje podsticaja. To se u Srbiji može očekivati naredne godine, nakon usvajanja izmene i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno po početku primene IPARD III programa. Pomenimo, sada je procedura, odnosno pravilo uspostavljeno IPARD legislativom takvo da po odobrenju projekta podnosilac zahteva u potpunosti finansira investiciju, najčešće uz pomoć banke, pa tek kada završi sav posao dobija povraćaj novca iz IPARD fonda. Dakle, ubuduće, nakon izmene procedura, moći će već na početku investiranja da povuku do polovine vrednosti investicije bez PDV-a. Tako bi se ubrzao i investitorima olakšao zavšetak projekta.

Kako je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović izjavila za Večernje novosti, zbog trenutne epidemiološke situacije, u ovom trenutku nema aktivnih javnih poziva, a sledeći se očekuje u aprilu 2021. i to će biti za investicije u imovinu poljoprivrednih gazdinstava. To će uslediti posle usaglašavanja zakonskog okvira za sprovođenje IPARD programa, koji bi omogućio uvođenje avansnog plaćanja.

Po njenim rečima na dosadašnjih devet javnih poziva pristiglo je 1.746 zahteva, a do sada su 204 poljoprivrednika isplaćena sa 11,7 miliona evra.

Pomenimo, javni pozivi za nabavku novog traktora i nabavku mehanizacije i izgradnju s kojima se dobrano kasni i koji se očekuju tek u aprilu 2021. raspisuju se u okviru Mere 1 (Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava) i u okviru IPARD II programa. IPARD II program završava se 2020. godine, s tim da novac koji nije potrošen, a namenjen je realizaciji odobrenih projekata iz ovog programa, može da se troši do 2024. godine.

Kako se IPARD programira shodno EU budžetskom periodu, u pripremi je IPARD III program Republike Srbije čija se akreditacija, prema najavama iz Ministarstva, očekuje u decebmru sledeće godine. Reč je o IPARD programu 2021-2027. u kojem se očekuju značajnije izmene – uvođenje sektora ribarstva, moguće i infrastrukture…

S. Gluščević