banner-image

Nedimović: Poljoprivreda sačuvala BDP, dogodine ulaanja od 53 milijarde dinara

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je dana s gostujući na RTS da je naša poljoprivreda u ovoj godini zabeležila rast od pet odsto u odnosu na 2019. koja je već bila rekordna.

Nedimović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije istakao da će poljoprivreda činiti znatan deo bruto domaćeg proizvoda Srbije i da se zato u ovoj godini očekuje minimalni pad.

U 2020. godini, ako ima nešto pozitivno, to je da smo shvatili mesto hrane u sistemu bezbednosti zemlje. U okruženju u martu i aprilu, u mnogim razvijenim zemljama, bili su prazni rafovi, dok kod nas nije bilo nestašice bilo čega duže od dva, tri dana, rekao je Nedimović.

On je najavio da će 53 milijarde dinara u narednoj godini biti uloženo u opremu, mehanizaciju, subvencije za mleko, za povećanje stočnog fonda.

Za subvencije se prijavilo oko 5.200 mladih poljoprivrednika, više od 3.000 već je dobilo po milion i po dinara granta, dužni su još 25 odsto da ulože u proizvodnju, i mogu da se bave poljoprivredom i ostanu u svojim mestima, naglasio je Nedimović.

Podsetio je na to da sa milion i po dinara mogu da se podignu dva hektara višnje, kupi 30 ovaca ili koza, ili podigne ozbiljan plastenik i da se zarađuje hiljadu evra mesečno.

Kao perspektivan posao, Nedimović je naveo vinarstvo i vinogradarstvo i najavio da će se širom Srbije uskoro otvoriti još 36 novih vinarija i da će država za to izdvajati subvencije, jer je cilj 700 do 1000 hektara novih vinograda svake godine.

Prema njegovim rečima, malina je u ovoj godini potukla sve rekorde, izvozom od 247 miliona dolara, dok je jabuke izvezeno za 130 miliona.

On je najavio da će se Turska narednog leta snabdevati malinom iz Srbije i da se očekuje i izvoz borovnice u ovu zemlju.