banner-image

Krompir jeftiniji od kukuruza, a kupaca nema

U Jablaničkom okrugu pod krompirom je oko 2.000 hektara. Ova godina je rodna, 20 odsto je veći prinos u odnosu na prošlu. Problem je što nema kupaca uprkos niskoj ceni.

Rad je veliki, a još veća muka da se proda. Trajkovići u selu Bogojevcu proizveli su 500 tona krompira na 20 hektara, a prodali su tek trećinu. Ne pamte da je nekada krompir bio jeftiniji od kukuruza,  pa opet hladnjače i magacini puni.

– Naš krompir stoji, ne može da se prodaje a na veliko se uvozi po marketima i to dosta stvara poteškoće, kaže Danijela Trajković, proizvođač iz Bogojevca.

Računajući seme, gorivo, đubrivo, zaštitna sredstva proizvođače kilogram krompira košta minimum 20 dinara. Što duže čeka kupce veći su troškovi.

– Povećava se potrošnja električne energije, skuplji su troškovi pakovanja,ima dosta kala, ističe Nenad Stojković, proizvođač iz Bogojevca.

Opran, klasiran, upakovan. Spreman za tržište. Na leskovačkom kvantašu kilogram krompira je od 10 do 15 dinara, na zelenoj pijaci 30 dinara.

Zahvaljujući dobroj zaštiti nema karantinskih bolesti, izuzetnog je kvaliteta, potvrđuju stručnjaci. Do pre nekoliko godina čak 70 odsto roda odlazio je u Bugarsku, Makedoniju, Rusiju, Rumuniju, Norvešku.

– Sveukupna situacija, kako u zemlji tako i u inostranstvu, uticala je na to da postoji manja tražnja za krompirom. Ove godine imali smo samo tri pošiljke u inostranstvo, dodaje Jelena Stojiljković, inženjer ratarstva i povrtarstva PSSS Leskovac.

O zaradi nema ni pomisli. Dobro će biti, kažu, samo ako im se vrati ono što su uložili jer već polako počinju pripreme za prolećnu sadnju.

Izvor:RTS