banner-image

Evropski ukus pirotskog kačkavalja

Učenici Mlekarske škole ′′ Dr Obren Pejić ′′ iz Pirota ne samo da generacijama u ovoj školi proizvode čuvenog ′′ krstaša „. nadaleko poznatog specijaliteta, već im odobrava i projekat mobilnosti pod nazivom ′′ Evropski ukus u pirotskom kačkavalju“.

Kao deo programa Evropske unije ′′ Erazmus“ najbolji učenici škole iz južne Srbije otputovaće u Beč i obavljaće stručnu praksu u austrijskim kompanijama po standardima EU, prenosi EU info point Novi Sad.

Na obroncima Stare planine, kod Pirota, ljudi još uvek izvode stoku na ispašu na bogate livade, koje zrače čistom prirodom. Upravo sa tih čistih i zdravih livada dolaze i ručno pravljeni sirevi Mlekarske škole iz Pirota, zbog čega imaju fantastičan ukus.

Škola u kojoj se oko 4000 litara kravljeg, kozjeg i ovčjeg mleka svakodnevno preradi u sir, kačkavalj, pasterizovano mleko i jogurt – nije samo škola, već prava mlečna fabrika. Učenici su i proizvođači, i tehnolozi, i prodavci, ali i preduzetnici. Osmislili su projekat „Evropski ukus pirotskog kačkavalja” i u aprilu naredne godine predstaviće ga kompanijama u Austriji.

U Mlekarskoj školi „Dr Obren Pejić” iz Pirota radi se i uči svakoga dana. Srednjoškolci s juga Srbije već generacijama u ovoj školi proizvode čuveni kačkavalj „krstaš”, nadaleko poznati specijalitet. Kačkavalj se pravi od svežeg mleka sa Stare planine, po tradicionalnoj recepturi starih majstora iz tog kraja.

Ovo mleko ima drugačiji ukus i miris od mleka sa drugih geografskih područja, zbog specifičnosti ispaše i kvalitetne slatke trave i krmnog bilja iz zaštićenog parka prirode.

Kačkavalj učenici i nastavnici proizvode ručno, na tradicionalan način, u korpama od leskovog pruća. Proizvod poseduje markicu – sertifikat o zaštiti geografskog porekla, čime se garantuje vrhunski kvalitet, odnosno da je mleko isključivo sa prostora Stare planine, kao i da ima minimum tehnološke zrelosti od 60 dana. Ovaj kačkavalj pripada vrsti punomasnih sireva, jer sadrži 45 odsto mlečne masti.

Proizvodi se mogu kupiti u školskoj prodavnici u pakovanjima od 1 do 8 kg, zavisno od vrste kačkavalja, a u ponudi je i nov proizvod – „đubek mešanac”, što je, zapravo, veoma mlad, neprevreo kačkavalj.

Mekarskoj školi iz Pirota odobren je projekat mobilnosti učenika pod nazivom „Evropski ukus u pirotskom kačkavalju”. U okviru „Erazmus” programa Evropske unije (EU) najbolji učenici obrazovnih profila prehrambeni tehničar, prerađivač mleka, pekar i mesar putovaće u Beč i obaviti stručnu praksu u austrijskim preduzećima po standardima važećim u EU.

Biće to prilika da se uključe u proizvodni proces, upoznaju nove recepture, nove tehnologije prerade i evropske standarde u svetu prehrambene tehnologije.

Direktor škole Nenad Đorđević kaže je da je ovaj projekat „ključ za nova vrata, nove projekte i saradnju sa institucijama širom Evrope”. Reč je o nastavku projekta koji je škola ranije realizovala sa kompanijama iz mesta Gabrovo, u susednoj Bugarskoj. Program „Erazmus” namenjen je finansiranju partnerstava i mobilnosti u oblasti obrazovanja.

Mlekarska škola sa domom učenika „Dr Obren Pejić” jedna je od 52 stručne škole koje su učestvovale u projektu „Podrška EU srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji”. Zahvaljujući novoj opremi i savremenim nastavnim programima, ove škole u velikoj meri prate evropske obrazovne standarde.

EU značajno je doprinela modernom opremanju laboratorija i radionica ove škole. Novi sterilizatori, inkubatori, zatim analizator vlage – deo su specijalizovane stručne opreme koju je škola dobila 2018. godine, u okviru EU projekta podrške srednjem stručnom obrazovanju. Isporučena je i ostala oprema: mlin sa kuglama, peščano kupatilo, trinokularni mikroskop i ostali delovi potrebni za podizanje kvaliteta praktične nastave na najviši nivo. Samo u reformu srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji EU je do sada uložila više od 25 miliona evra.