banner-image

Priprema boksa olakšava jagnjenje

Dobar odgajivač ovaca kontroliše i prati ponašanje visokosjagnjenih ovaca. Po izgledu i ponašanju lako će uočiti znake skorog jagnjenja. Ako je boks u kome će se ovca jagnjiti pripremljen, jagnjenje će proteći bez poteškoća.

Zdrava i pravilno hranjena ovca ojagnjiće se za 5 do 30 minuta i odmah po jagnjenju olizaće jagnje koje će ubrzo ustati, prenosi portal PSSS.

Ako je iz bilo kog razloga jagnjenje bilo otežano ili je trajalo duže jagnjetu treba pomoći i to što pre. Brisanjem sluzi sa nosa i usta, olakšaće se i ubrzati disanje, a brisanjem mekom i suvom slamom sušenje i blago masiranje.
Kada se jagnje odmori i samo pokuša da ustane, treba mu pomoći i što pre ga podmetnuti pod majku.

Prve mlazeve mleka izmusti u neku posudu i kasnije prosuti van boksa, a zatim pomoći jagnjetu da što pre sisa (u prva dva časa).

Kolostrum – prvo mleko je visoko vredna hrana sa povećanim sadržajem vitamina i antitela koja su direktna zaštita za mladi organizam. U toku jednog do dva dana hranljiva vrednost mleka se vrlo brzo menja.

Lučenje dnevne količine mleka se povećava i najveće je u prvih osam nedelja. U to vreme je i inače mleko isključiva hrana uz kasnije privikavanje jagnjadi na smešu koncentrata i što je moguće kvalitetnije i čistije seno.